zajadam.pl

Kokosowy pudding chia

Kokosowy pudding chia

Nasionka chia z pewnością zasługują na miano superfoods, bo lista ich wyjątkowych wartości odżywczych jest bardzo długa. Jednym z najbardziej znanych przepisów na wykorzystanie ziarenek szałwii argentyńskiej jest mleczny pudding.

Do przygotowania puddingu możesz wykorzystać swoje ulubione mleko roślinne. W prezentowanym przepisie dodałam mleko kokosowe, które ma intensywny, słodki smak. Dorzucając owoce wiśni w gęstym syropie zyskasz lekko kwaskową nutę.

Składniki

  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • do podania – 3 łyżeczki konfitury z wiśni (w sezonie wykorzystaj świeże owoce)

Pudding chia

Wartości odżywcze

Nasiona chia – słyną ze swych wyjątkowych wartości odżywczych. Zawierają cenne kwasy omega-3, które wpływają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Wspomagają także pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację. Działają pozytywnie na układ nerwowy – pomagają złagodzić objawy depresji. Kwasy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nasiona szałwii hiszpańskiej zawierają sporo błonnika, dlatego usprawniają pracę układu pokarmowego.

Mleczko kokosowe – posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, fosforu i żelaza. Ponadto jest bogatym źródłem witamin, aminokwasów, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy, węglowodanów, błonnika oraz białka, dlatego zaleca się spożywanie mleka kokosowego przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe, które nie mogą spożywać mleka pochodzenia zwierzęcego.

Przygotowanie

  1. Do słoika wsyp nasiona chia, zalej mlekiem i dodaj miód.

  2. Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszaj zawartość.

  3. Pudding wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej przygotować pudding wieczorem i odstawić na noc do lodówki, by na śniadanie zajadać się puddingiem o gęstej konsystencji). Nasiona pęcznieją i dodane do płynu wiążą go w delikatną galaretkę.

  4. Pudding chia serwuj z 2-3 łyżeczkami konfitury.

Pudding chia

Skomentuj

Zobacz również

Ilość komentarzy: 3 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Czy chodzi o takie mleko kokosowe z puszki? Mam problem z mlekiem kokosowym, bo spotkałam dwa rodzaje, oba w puszkach, tylko jedno zupełnie płynne, a drugie gęste tak, że łyżką trzeba wyciągać, tylko na dnie jest jakaś płynna część. Które jest wskazane do tego deseru ?

    1. To gęste z płynem na dole puszki wystarczy porządnie zamieszać i uzyskasz płynne gęste mleko o jednorodnej konsystencji. Ja generalnie używam tych, które mają dobry skład podany na etykiecie. :)

  2. oj, ale przy tych proporcjach – 250 ml mleka i 2 łyżki nasion nie wyszła żadna galaretka ;(
    A szkoda, taką miałam ochotę.

Czego szukasz?

css.php