zajadam.pl

Zielony koktajl z gruszki i kiwi

Zielony koktajl z gruszki i kiwi

Zielony koktajl z gruszki, kiwi i natki pietruszki, z posypką z migdałów, pistacji i jagód goji. Super pożywka dla sprawnego mózgu.

To moja propozycja na rozpoczęcie stałego cyklu przepisów Smacznie, zdrowo, kolorowo, w których prezentujemy sprawdzone i smakowite pomysły na szybkie śniadanie, lub zdrowy deser w formie koktajlu – czyli popularnego smoothie ;-)

Dzisiejsza propozycja to super pomysł zarówno na zimę, kiedy warto uzupełniać w diecie cenne składniki odżywcze, jak i na lato, kiedy schłodzony świetnie ugasi pragnienie i doda energii.

Koktajl z gruszki, kiwi i pietruszki

Czas przygotowania

5 minut

Składniki koktajlu (1 porcja)

  • 1 gruszka
  • 1 kiwi
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 100 ml wody
  • natka pietruszki – kilka gałązek w zależności od indywidualnych upodobań
  • do podania: suszone jagody goji, pistacje, płatki migdałowe, listki świeżej mięty

Koktajl z gruszki, kiwi i pietruszki

Wartości odżywcze

  • Gruszka – Jeden z nielicznych owoców zawierających jod, czyli minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Zawiera brom pobudzający pracę mózgu i poprawiający koncentrację. Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.
  • Kiwi – Owoc koncentracji, pomaga się skupić i ukoić nerwy. Zawiera wiele różnych witamin i składników mineralnych bardzo pomocnych w sezonie na przeziębienia. Kiwi zawiera również serotoniny działające antydepresyjnie, przeciwutleniacze (spowalniają starzenie organizmu i zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych) i potas.
  • Natka pietruszki – Rewelacyjny dostawca witaminy C (więcej niż w cytrusach!), beta-karotenu i żelaza. Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm (wspomaga trawienie), łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie. Dobrze wpływa na wzrok i cerę.

Wykonanie

  1. Gruszkę i kiwi obierz ze skóry i przekrój na połówki.

  2. Z gruszki wykrój gniazda nasienne.

  3. Owoce zmiksuj w blenderze razem z natką pietruszki, sokiem z limonki i wodą, aż do uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.

  4. Zwróć uwagę, żeby natka pietruszki zmiksowała się na jak najmniejsze drobinki, tylko wtedy koktajl zyska aksamitną konsystencję i orzeźwiający, leciutko-pietruszkowy smak. Pietruszka nie powinna być wyczuwalna pod zębami w trakcie picia i jedzenia koktajlu.

  5. Zmiksowany koktajl wlej do szklanki. Teraz czas na chrupką posypkę.

  6. Płatki migdałowe, jagody goji i pistacje obrane z łupinek posiekaj na drobne kawałki, i posyp koktajl taką mieszanką. Na koniec udekoruj go jeszcze listkami mięty.

Koktajl z gruszki, kiwi i pietruszki

Skomentuj Pod przepisem mamy już 11 komentarzy!

oceny: 2, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 11 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Świetne
    Na prawdę dobry przepis. Odkąd zrobiło się trochę cieplej uwielbiam popijać na tarasie. Ja dodaję jeszcze pokruszony lód i używam wody mineralnej bo wlewanie kranówki nawet przegotowanej do tak zdrowych przepisów przeraża mnie. Masz jakąś ulubioną mineralkę?

    1. Ja tam się nie boję kranówki, jest już od dobrych paru lat bardzo dobrej jakości praktycznie w całej Polsce. :) Ja dodatkowo mam jeszcze filtr zamontowany pod zlewem. Staram się nie kupować zbyt dużo butelkowanej wody żeby nie generować zbędnych odpadów plastikowych.

    1. Ja często na pierwsze śniadanie taką bombę zdrowotną sobie serwuję ;) …a po jakimś czasie już właściwe, drugie śniadanie ;)

Czego szukasz?

css.php