Sezon na rabarbar w pełni, więc staram się wykorzystać jego obecność na sklepowych półkach. Dziś proponuję szybki i prosty deser rabarbarowy, który może również uchodzić za pięknie podane śniadanie.

Przygotowanie musu sprowadza się do podgrzewania rabarbaru w rondelku z odrobiną wody i cukru. Mus można zrobić dzień wcześniej, aby rano wyjąć go tylko z lodówki i wyłożyć na warstwy jogurtu i domowej granoli. Mus jest doskonały, jako dodatek do najróżniejszych deserów, tart i ciast.

Składniki na 2 porcje

  • 150 g rabarbaru
  • 200 g gęstego jogurtu greckiego
  • 100 g płatków śniadaniowych np. crunchy lub domowej granoli
  • 2 łyżki wody
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • płatki migdałowe do dekoracji

Mus z rabarbaru

Przygotowanie

  1. Rabarbar umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki (ok.1-2 cm).

  2. Pokrojony rabarbar wrzuć do garnka. Dodaj cukier i wodę. Podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż rabarbar się rozpadnie. Następnie zestaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.

  3. W szklance lub w słoiczku ułóż warstwy – jogurtu, granoli i musu z rabarbaru. Mus powinien stanowić wierzchnią warstwę.

  4. Mus udekoruj pokruszonymi płatkami śniadaniowymi/granolą i płatkami migdałowymi. Odstaw do schłodzenia do lodówki.

Mus z rabarbaru

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Roślina o pięknej różowej barwie jest inspiracją do tworzenia pysznych dań. Na blogu znajdziesz już kilka przepisów, np. tartaletki z rabarbarem i bitą śmietaną, nalewka rabarbarowa, babeczki z rabarbaremrabarbarowe ciastka francuskie.