zajadam.pl

Babeczki z rabarbarem

Babeczki wydawały mi się do tej pory wyrobem cukierniczym, do którego przygotowania potrzebne jest dużo składników w idealnie odmierzonych proporcjach. Ja jako fan patelni nie przywykłem do odmierzania czegokolwiek i przygotowywane przeze mnie potrawy zwykle są bardzo luźnymi interpretacjami oryginalnych przepisów. Po udanej przygodzie z ciastem truskawkowym nabrałem jednak nieco śmiałości w dziedzinie domowych wypieków i zabrałem się za przygotowanie babeczek z rabarbarem. Okazuje się, że popularne muffiny nie są takie trudne i pracochłonne jak mi się wydawało ;-)

babeczki z rabarbarem

W babeczkach najistotniejszą sprawą jest przepis pozwalający uzyskać ich podstawową wersję. Po nabraniu odrobiny wprawy kolejne wypieki można modyfikować w nieskończoność, dodając aktualnie dostępne na rynku owoce, czekoladę, cynamon, …marchew i wszystko co przyjdzie do głowy.

W poniższym przepisie jedyny niestandardowy składnik to rabarbar, więc uznajmy ten przepis za 2w1. W wersji podstawowej pomijasz oczywiście rabarbar ;)

Składniki babeczek

Podane niżej proporcje pozwoliły mi przygotować ok. 18 niewielkich muffinek.

  • dwie szklanki mąki
  • pół szklanki cukru (można dodać więcej lub mniej w zależności od tego jak słodkie mają być babeczki i jakie dodatki zastosujesz do ciasta)
  • jedna kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jedna szklanka maślanki, mleka lub rzadkiego jogurtu naturalnego
  • 100 gram rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • cztery średniej wielkości łodygi rabarbaru

Przygotowanie babeczek

  1. Babeczki przygotowuje się tak prosto i szybko, że zacząłem oczywiście od rozgrzania piekarnika do temperatury 200 st. celsjusza.
  2. Wszystkie suche składniki wrzuciłem do miski i dobrze wymieszałem.
  3. Następnie dodałem składniki mokre i całość wymieszałem dość energicznie. Ponoć w przypadku babeczek nie ma potrzeby wyrabiania idealnie gładkiej masy, więc i ja niespecjalnie przyłożyłem się do mieszania składników.
  4. Następnie umyłem i pokroiłem na mniej więcej centymetrowe kostki rabarbar, po czym wrzuciłem go do miski z masą i wymieszałem wszystko dość dokładnie
  5. Tak przygotowaną masę umieściłem w silikonowych foremkach, które wypełniłem mniej więcej do dwóch trzecich wysokości
  6. Babeczki wstawiłem do piekarnika i kiedy po ok. 20 minutach nabrały złoto-brązowego koloru wyjąłem, przestudziłem i jeszcze nieco ciepłe zacząłem z wielką przyjemnością pałaszować!

 

Skomentuj Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Zrobiłam, wyszły świetne. Dziękuję za jak zawsze niezawodny przepis :)
    Przy okazji podzielę się doświadczeniem – w przypadku papierowych foremek i braku blachy do babeczek zdecydowanie należy użyć podwójnych foremek. Inaczej muffinki się rozleją…
    Pozdrawiam :)

  2. Bomba :) u mnie zamiast rabarbaru były kawałki orzechów i czekolady i wyszły świetnie :)
    Już buszuję po lodówce i szafkach szukając innych dodatków – wszystkie babeczki zniknęły w mgnieniu oka :)

    1. Przepis na te babeczki to efekt połączenia informacji znalezionych na kilku forach i blogach, więc można go uznać za autorski (jeżeli w przypadku babeczek można w ogóle użyć słowa „autorski”) – jeżeli publikuję cudze przepisy to zawsze o tym informuję i podaję link do źródła :-)

Czego szukasz?

css.php