Jajka ugotowane na twardo, musztarda, sporo szczypiorku i jeszcze kilka innych składników to super szybki sposób na przygotowanie smarowidła do kanapek. Sprawdzi się na pożywne śniadanie czy kolację. Polecam także na nadchodzące święta wielkanocne.

Pasta jajeczna świetnie komponuje się z pełnoziarnistym pieczywem. Na kanapkę z tak przygotowaną pastą możesz dorzucić swojej ulubione dodatki, np. pomidor, rzodkiewkę… Z dobrym pieczywem tworzy pyszny zestaw. Do tego jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu – wszystkie składniki wystarczy zmiksować przy pomocy blendera.

Czas przygotowania:

15 minut

Składniki

  • 3 jajka
  • szczypiorek
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz do smaku

Pasta jajeczna

Przygotowanie

  1. Ugotuj jajka (włóż do ciepłej wody i gotuj przez około 6 minut od momentu zagotowania wody). Po ugotowaniu zalej jajka zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupki. Pokrój na ćwiartki i umieść w pojemniku blendera.

  2. Do pojemnika dodaj łyżeczkę majonezu i musztardy. Szczypiorek drobno posiekaj i dorzuć do pozostałych składników.

  3. Całość zmiksuj przy pomocy blendera do lekkiego rozdrobnienia.

  4. Pastę dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość ponownie miksuj przez chwilę, aż do uzyskania pasty o jednolitej konsystencji.

Pasta jajeczna