Jajecznica na boczku to nasza polska, śniadaniowa klasyka. Wszyscy uwielbiają połączenie delikatnego i kremowego smaku jajek z wyrazistością boczku. Ja w tym przepisie pokazuję jak przyrządzić bazową wersję takiej jajecznicy (czyli same jajka i boczek), ale zachęcam też do wybrania proponowanych przeze mnie dodatków, dzięki którym skomponujesz idealne śniadanie.
Będzie pysznie, chrupko, kremowo, kolorowo, a co najważniejsze, zjesz pełnowartościowy posiłek, który zapewni Ci dobrą energię na przynajmniej kilka godzin.
W tym przepisie wykorzystałem nieprzypadkowo taki rodzaj boczku. Smażony „chips” produkowany przez firmę Kaminiarz jest już wstępnie wysmażony i ma idealną formę, jest już pokrojony w cienkie plasterki, więc świetnie nadał się do przyrządzenia tak efektownie wyglądającego dania.
Składniki
Poniższe ilości składników wystarczą do przygotowania dwóch porcji jajecznicy na boczku.
Składniki jajecznicy:
- 4 jajka
- 4-6 plastrów boczku smażonego „chips” Kaminiarz
- 1 łyżka masła
Dodatki:
- 1 garść liści szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 dojrzałego awokado
- 1/4 czerwonej papryki
- szczypiorek
- 1 większa bułka pełnoziarnista
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wykonanie
- Na jajecznicy znam się bardzo dobrze, więc z góry zaznaczam, że warto mnie posłuchać – na pewno nie pożałujesz. :-) Dlatego właśnie proponuję, żeby użyć całych plastrów boczku i przygotować je osobno, a dopiero w drugiej kolejności na tej samej patelni, wykorzystując tłuszczyk, smaki i boczkowe aromaty przyrządzić kremową jajecznicę. Dzięki temu uzyskasz jajecznicę o świetnym boczkowym smaku, a także o niebanalnym połączeniu tekstur (chrupiący boczek i kremowe jajka). 
- Plastry boczku ułóż na lekko ciepłej patelni i cały czas podgrzewaj, tak by przez 2-3 minuty wytopił się z nich tłuszcz, ale przy tym pilnuj temperatury by się za bardzo nie spiekły. 
- Kiedy plastry boczku będą już brązowe i chrupkie, odłóż je na bok na papierowy ręcznik, a patelnię przez kilka minut przestudź. To ważne, ponieważ najlepsza jajecznica to taka, którą zaczynamy robić na zimnej lub tylko lekko ciepłej patelni. 
- Następnie na patelnię wbij jajka i dodaj łyżkę zimnego masła. Całość podgrzewaj na małym ogniu, a gdy tylko zacznie się lekko ścinać na dnie, mieszaj od razu. - Cały czas mieszając, duś (nie smaż) jajka do czasu, aż jajecznica uzyska oczekiwaną konsystencję. Najlepsza w parze z boczkiem jest jajecznica delikatna i kremowa w smaku, lekko wilgotna i o niezbyt zwartej konsystencji. 
- Równolegle do przygotowania jajecznicy zajmij się dodatkami. Bułkę przekrój na wzdłuż na pół i podpiecz z dodatkiem oliwy na chrupko (na patelni lub w piekarniku). Następnie nałóż na nią kawałek dojrzałego awokado, posól, popieprz, i rozgnieć widelcem na pastę. 
- Na drugiej patelni podgrzej łyżkę oliwy z posiekanym czosnkiem. Kiedy tylko czosnek zacznie lekko skwierczeć dodaj umyte liście szpinaku, szczyptę soli i sok z cytryny. Podduś całość przez ok. 1-2 minuty na niedużym ogniu, do czasu aż liście szpinaku ładnie zmiękną. - Tak przygotowany szpinak nałóż na bułkę z awokado. Po zdjęciu szpinaku z patelni, dodaj na nią łyżkę oliwy, zwiększ ogień i podsmaż na miękko pokrojoną w cienkie paseczki czerwoną paprykę. Użyjemy jej do podania jajecznicy, dzięki czemu całe danie będzie jeszcze bardziej kolorowe i przede wszystkim smaczniejsze. 
- Teraz czas na konkrety! Na szpinaku umieść jeden plaster boczku. 
- Następnie dodaj gorącą, dopiero co przyrządzoną jajecznicę, a na niej kolejny jeden lub dwa plastry boczku. - Całość zwieńczy odrobina czerwonej papryki z patelni i posiekany drobno szczypiorek. Jeżeli jesteś fanem pikantnych smaków, świetnie sprawdzi się świeżo zmielony czarny pieprz, lub płatki chilli. 
- Zapytasz jak jeść taką jajecznicę na chrupiącej grzance? Tak jak będzie wygodniej dla Ciebie. ;-) Ja to cudeńko widoczne na zdjęciu zjadłem przy pomocy widelca i noża do steków. Tak było wygodniej i zabawniej. Pamiętaj, że w kuchni warto eksperymentować i dobrze się bawić! :-) 
Po więcej przepisów mojego autorstwa gdzie główne skrzypce gra boczek, a które wymyślam w ramach współpracy z serwisem „Lubię na boczku” zapraszam na stronę lubienaboczku.pl

 
		









 
									 
									
Napisz pierwszy komentarz