zajadam.pl

Czereśnie

Czereśnie

Czereśnie pochodzą z Bliskiego Wschodu i okolic Morza Czarnego. Jednak spotkać je można praktycznie na całym świecie. Od terenów Azji Mniejszej aż po Norwegię. Często są mylone z wiśniami, choć są od nich znacznie słodsze. Sezon na czereśnie trwa (w zależności od odmiany, a jest ich ponad 1000) od końca maja do połowy lipca.

Czereśnie – bogactwo witamin i składników odżywczych

Czereśnie nazywane są też ptasią wiśnią (ptaki bardzo je lubią) lub trześnią. W zależności od odmiany owoce mogą być żółte, czerwone lub prawie czarne. Czereśnie w 80% składają się z wody. Sprawia to, że mają niewiele kalorii (w 100 g znajdziemy ich tylko 61). Pozostałe 20% to bogactwo witamin oraz składników odżywczych. Znajdziemy w nich:

  • witaminę A
  • witaminę D
  • witaminę E
  • witaminę K1
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B
  • wapń
  • żelazo
  • potas (w 100 g jest aż 222 mg tego pierwiastka)
  • jod (porcja zawiera go więcej niż niektóre ryby morskie!)
  • magnez
  • fosfor
  • cynk
  • miedź
  • mangan
  • fluor

Czereśnie zawierają też kwasy tłuszczowe, węglowodany, białko, a także błonnik.

Zastosowanie czereśni w kuchni

Czereśnie są na tyle uniwersalnym owocem, że można go łączyć z wieloma potrawami (zarówno na słodko jak i wytrawnie). Nie sposób tu wymienić wszystkich. Jednak owoce te sprawdzą się zarówno jako samodzielny deser jak i dodatek do ciast i deserów. Można robić z nich także przetwory (dżemy, marmolady, kompoty), czy alkohole. (Zobacz: przepis na nalewkę z czereśni) Sprawdzą się także jako dodatek do kremów oraz w połączeniu z innymi owocami czy czekoladą. Służą także jako baza do sosów mięsnych. Mogą też być używane do dekoracji innych potraw.
Surowych czereśni nie powinno się jeść przed daniami mięsnymi, ponieważ utrudniają jego trawienie (a właściwie trawienie zawartego w nim białka). Można jednak jeść je zamiast posiłku.

Czereśnie zawierają bardzo dużo dobrych składników, które są nam potrzebne przez cały rok. A sezon na te owoce jest krótki. Dlatego warto robić z nich przetwory, żeby móc cieszyć się ich smakiem także wtedy, kiedy po świeżych owocach pozostanie już tylko wspomnienie. Z bloga dowiesz się między innymi jak zrobić dżem z czereśni

 

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php