zajadam.pl

Czerwiec na talerzu

Korzystanie z sezonowego kalendarza warzyw i owoców jest świetnym sposobem na urozmaicenie menu. Dzięki sezonowym produktom możesz zaszaleć w kuchni wprowadzając różnorodne smaki. Właśnie zaczął się jeden z najsmaczniejszych dla mnie miesięcy w roku – czerwiec!

Zawsze najbardziej czekam na nasze krajowe truskawki i szparagi, które są pyszne w każdej postaci. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem, spiesz się :-) Dostępne są stosunkowo krótko – czerwiec to ich najlepszy czas.

Produkty sezonowe, czyli smaczniej i zdrowiej

Warzywa sezonowe i lokalne są lepsze pod każdym względem. Na pewno mają więcej składników odżywczych, są świeższe niż te wyhodowane poza sezonem lub transportowane z najdalszych zakątków świata. Nie są naszpikowane chemią, która pozwala im na długie leżakowanie w supermarkecie. Nie przypadkowo największy apetyt na poszczególne warzywa czy owoce masz wtedy, gdy rozpoczyna się ich pora. W sezonie smakują najlepiej!

green-beans-315805_640

Hity warzywne czerwca

  • Szparagi – sezon trwa krótko, zaledwie 2 miesiące – maj, czerwiec, zatem spiesz się i smakuj te pyszne warzywa. Szparagi sprawdzą się jako przystawka, zdrowy obiad czy kolacja.
  • Szpinak – nieprzetworzony szpinak z uprawy jest dostępny od maja do października.
  • Bób – strąki z ziarnami bobu zbiera się od maja do lipca. Bób możesz jeść na surowo lub wzbogacać nim różne potrawy np. makarony, zupy, sałatki.
  • Botwina – sezon trwa od maja do września. Jadalne są zarówno liście jak i łodygi, które wykorzystywane są do popularnej zupy czy chłodnika z botwinki oraz do sałatek.
  • Kalafior – z polskich upraw zbierany jest od maja do października.
  • Groszek cukrowy – pojawia się już pod koniec maja a jego smakiem możesz delektować się przez całe lato.
  • Groszek zielony – pełnia sezonu na to warzywo przypada na czerwiec i lipiec.
  • Kapusta biała– mimo, że to warzywo całoroczne, to sezon na młodą kapustę rozpoczyna się już w maju a trwa do listopada.
  • Rabarbar – w zależności od odmiany rabarbar dostępny jest już od maja do sierpnia. Rabarbar z naturalnych upraw w kuchni stosuje się do końca czerwca, później kłącza stają się gorzkie. Wykorzystywaną częścią rabarbaru są czerwono-różowe łodygi z soczystym miąższem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast.

A co na deser?

Czerwiec – początek lata… a wraz z rozpoczęciem lata mnóstwo sezonowych owoców, które kuszą swoim smakiem. Kto z nas nie lubi zajadać się tymi ogródkowymi i leśnymi smakołykami? Warto, więc wykorzystać je do przyrządzenia pysznych deserów. W czerwcu możesz przygotować deser z dodatkiem takich owoców jak:

  • Truskawki sezon na te owoce jest dość krótki, trwa dwa miesiące: maj i czerwiec, chociaż zdarzają się także odmiany sierpniowe. Najlepiej smakują w sezonie – jedzone na surowo lub jako dodatek do ciast, kompotów, konfitur itp.
  • Porzeczki – w zależności od odmiany czerwone porzeczki dojrzewają od czerwca do sierpnia. Idealne do konfitur, soków, kompotów.
  • Czereśnie – czas ich zbioru przypada na czerwiec i lipiec, czasem są jeszcze na początku sierpnia. Do jedzenia na surowo – najlepsze są większe owoce. Są wykorzystywane do dżemów, kompotów, konfitur a także nalewek.
  • Agrest -owocami agrestu możesz zajadać się od czerwca do sierpnia.

 

truskawki

Koniec sezonu na te produkty nie oznacza, że musisz czekać na nie z utęsknieniem przez cały rok. Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem również w okresie jesienno-zimowym, zrób większe zapasy – doskonałym rozwiązaniem będzie mrożenie.

 

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php