zajadam.pl
Nauka pieczenia pizzy
Nauka pieczenia pizzy

Moc dobrego z kwaśnego, czyli zielone owoce

Moc dobrego z kwaśnego, czyli zielone owoce

Dieta bogata w zielone rośliny to nie tylko warzywa, ale również owoce. Są one bogatym źródłem chlorofilu (związek chemiczny odpowiedzialny w roślinach za zieloną barwę), witamin (jak przystało na owoce) i innych składników odżywczych. Mają też szerokie zastosowanie kulinarne. (Wbrew pozorom nie muszą być przygotowywane wyłącznie na słodko.)

Jabłka

Jabłko jest chyba najbardziej znanym na świecie owocem. Pisano na jego temat piosenki, było nawet „bohaterem” bajki dla dzieci. Mimo, że myśląc „jabłko” najczęściej widzimy w wyobraźni okrągły, czerwony owoc, to wydaje się, że to jego zielone odmiany są najzdrowsze. (I moim zdaniem najsmaczniejsze, choć rozumiem, że nie każdemu będzie odpowiadała ich kwaskowość.) Zawierają bowiem wiele składników odżywczych, których próżno szukać w innych ich kolorach.

Pierwszym są antyoksydanty – związki chemiczne pomagające organizmowi walczyć ze szkodliwymi dla niego wolnymi rodnikami. Zielone jabłka zawierają też dużo błonnika, który wspomaga metabolizm. Podobnie działają zawarte w nich minerały (potas, miedź, magnez i cynk). Zielone jabłka zawierają też dużo witaminy K, która wspomaga krzepliwość krwi. Najzdrowiej jest nie obierać jabłek ze skórki (albo robić to bardzo cienko). A to dlatego, że znajduje się w niej najwięcej witamin.

Awokado

W przeciwieństwie do większości owoców w awokado mało jest cukrów prostych (nie jest słodkie). Jest za to bogatym źródłem kwasów omega – 3, 6 oraz 9 (tych samych co w rybach). Powodują one lepszą przyswajalność dobrych składników z innych produktów. Awokado zawiera też potas (ma go więcej niż banany!), który reguluje ciśnienie krwi, czuwa nad prawidłową pracą serca i układu nerwowego.

Owoc ten zawiera też witaminy C, E i A oraz witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy). Warto też wiedzieć, że awokado jest najbardziej kalorycznym z owoców (ale jego inne właściwości to chyba rekompensują).
Awokado można dodać do sałatek (Sprawdź: Sałatka z awokado i pomidorów koktajlowych), koktajli, musów, zup.

Kiwi

Owoce kiwi (zwane też chińskim agrestem, albo owocami aktinidii) są nie tylko smaczne, ale także wartościowe pod względem odżywczym. Zawierają witaminy (zwłaszcza C) minerały (potas, magnez, fosfor, cynk, żelazo) a także luteiny, która działa korzystnie na wzrok oraz błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego i trawienie.

Warto wiedzieć, że owoce te można wykorzystać nie tylko jako składnik sałatek owocowych czy deserów, ale (ze względu na kwaśny smak) nadaje się ono również do marynowania mięs. Owoce, które są lekko niedojrzałe można wykorzystać do produkcji ostrych sosów.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php