Tarta z jabłkami i żurawiną

Jeśli lubisz wypieki z jabłkami w roli głównej, to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Tarta wypełniona sporą porcją jabłek, wzbogacona słodką-kwaśną nutą żurawiny to moja propozycja i alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.

Podpiekany wcześniej spód, do tego dużo nadzienia jabłkowego, żurawina i migdały, a wszystko to przykryte delikatną kratką z kruchego ciasta. Deser jest bardzo prosty w wykonaniu. Ciasto kruche możesz zagnieść dzień wcześniej i trzymać w lodówce, a następnego dnia dorzucić dodatki i upiec całość.

Czas przygotowania:

20 min.+ 45 min. pieczenie

Składniki

Kruche ciasto:

  • 320 g mąki pszennej
  • 170 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml zimnej wody
  • dodatkowo: 1 jajko roztrzepane, 1 łyżka cukru do posypania

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny

Tarta z jabłkami i żurawiną

Wykonanie

  1. Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

  2. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

  3. Z ciasta uformuj kulę, podziel na dwie części z 1/3 i 2/3 ciasta. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

  4. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Następnie każdą ćwiartkę pokrój na mniejsze plasterki. Jabłka skrop sokiem z cytryny.

  5. Wyjmij z lodówki większą część ciasta, rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm.

  6. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia. Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

  7. Podpieczone ciasto wypełnij plasterkami jabłek, dodaj żurawinę i płatki migdałowe. Całość posyp cukrem i cynamonem.

  8. Drugą część ciasta również rozwałkuj na cienki placek i pokrój w paski o szerokości ok. 2 cm. Ułóż je na owocach tworząc charakterystyczną kratkę. Na koniec posmaruj paski z ciasta roztrzepanym jajkiem i posyp łyżką cukru.

  9. Tartę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190 stopni przez około 40-45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

  10. Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.

Tarta z jabłkami i żurawiną

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php