zajadam.pl

Nie tylko zupa, czyli o szczawiu słów kilka

Nie tylko zupa, czyli o szczawiu słów kilka

Szczaw znali już starożytni Egipcjanie, a o jego leczniczych właściwościach pisał Hipokrates. Do Polski roślina trafiła w średniowieczu i podawana była jako „szczawiówka” – kwaśna zupa. I to przede wszystkim w tej postaci jest znana po dziś dzień. Choć młody szczaw można też jeść na surowo (ma więcej wartości odżywczych niż gotowany).

Kilka słów o szczawiu

Szczaw należy do rodziny rdestowatych (podobnie jak rabarbar i gryka). Obecnie znamy ponad 200 jego gatunków. W Polsce występuje ich kilkadziesiąt. Liście niektórych z nich wykorzystuje się w kuchni. Inne jego odmiany są stosowane w medycynie naturalnej lub jako roślina ozdobna. Sezon na szczaw trwa bardzo krótko i obejmuje okres od maja do czerwca. Rośnie na łąkach, polach, działkach i w przydomowych ogrodach. Ciekawostką może być to, że szczaw uprawny (ogrodowy) jest mniej kwaśny od dziko rosnącego (zwyczajnego). Ma też większe liście i jest bardziej soczysty.

Właściwości szczawiu

Szczaw jak chyba większość zielonych wiosennych warzyw jest niskokaloryczny (w 100 g zawiera około 21 kcal). Zawiera za to bogactwo witamin (A, C, B2, B6, E, PP, ß-karoten) i minerałów (wapń, magnez, krzem). Co ciekawe badania dowodzą, że wbrew obiegowej opinii, to właśnie szczaw, a nie szpinak zawiera najwięcej żelaza. Jest on też źródłem błonnika.Wprowadzając go do swojej diety powinno się jednak zachować umiar. Szczaw jest bowiem źródłem kwasu szczawiowego, który wiąże wapń w organizmie. Trzeba więc zawsze jeść go w towarzystwie nabiału (jajek, śmietany czy kefiru).

Szczaw w kuchni

Najbardziej chyba znanym w Polsce zastosowaniem szczawiu jest zrobienie zupy z posiekanych liści tej rośliny oraz śmietany. Można też dodać jajko. Podobnie przygotowuje się sos ze szczawiu (jest tylko bardziej gęsty), który jest popularny we Francji. Ze względu na kwaśny smak szczaw jest doskonałym dopełnieniem smaku ryb lub wiosennych sałatek. Poza tym z dodatkiem szczawiu można przygotować: masło szczawiowe, pasty i omlety. Szczaw dobrze znosi mrożenie, można więc cieszyć się jego smakiem także poza sezonem.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php