Nie tylko zupa, czyli o szczawiu słów kilka

Szczaw znali już starożytni Egipcjanie, a o jego leczniczych właściwościach pisał Hipokrates. Do Polski roślina trafiła w średniowieczu i podawana była jako „szczawiówka” – kwaśna zupa. I to przede wszystkim w tej postaci jest znana po dziś dzień. Choć młody szczaw można też jeść na surowo (ma więcej wartości odżywczych niż gotowany).

Kilka słów o szczawiu

Szczaw należy do rodziny rdestowatych (podobnie jak rabarbar i gryka). Obecnie znamy ponad 200 jego gatunków. W Polsce występuje ich kilkadziesiąt. Liście niektórych z nich wykorzystuje się w kuchni. Inne jego odmiany są stosowane w medycynie naturalnej lub jako roślina ozdobna. Sezon na szczaw trwa bardzo krótko i obejmuje okres od maja do czerwca. Rośnie na łąkach, polach, działkach i w przydomowych ogrodach. Ciekawostką może być to, że szczaw uprawny (ogrodowy) jest mniej kwaśny od dziko rosnącego (zwyczajnego). Ma też większe liście i jest bardziej soczysty.

Właściwości szczawiu

Szczaw jak chyba większość zielonych wiosennych warzyw jest niskokaloryczny (w 100 g zawiera około 21 kcal). Zawiera za to bogactwo witamin (A, C, B2, B6, E, PP, ß-karoten) i minerałów (wapń, magnez, krzem). Co ciekawe badania dowodzą, że wbrew obiegowej opinii, to właśnie szczaw, a nie szpinak zawiera najwięcej żelaza. Jest on też źródłem błonnika.Wprowadzając go do swojej diety powinno się jednak zachować umiar. Szczaw jest bowiem źródłem kwasu szczawiowego, który wiąże wapń w organizmie. Trzeba więc zawsze jeść go w towarzystwie nabiału (jajek, śmietany czy kefiru).

Szczaw w kuchni

Najbardziej chyba znanym w Polsce zastosowaniem szczawiu jest zrobienie zupy z posiekanych liści tej rośliny oraz śmietany. Można też dodać jajko. Podobnie przygotowuje się sos ze szczawiu (jest tylko bardziej gęsty), który jest popularny we Francji. Ze względu na kwaśny smak szczaw jest doskonałym dopełnieniem smaku ryb lub wiosennych sałatek. Poza tym z dodatkiem szczawiu można przygotować: masło szczawiowe, pasty i omlety. Szczaw dobrze znosi mrożenie, można więc cieszyć się jego smakiem także poza sezonem.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php