Co zamiast cukru? Lukrecja

Lukrecja to zioło, którego lecznicze właściwości znane były już w starożytności. Wywar z korzenia jest stosowany w leczeniu wrzodów żołądka oraz wielu innych schorzeń. W Europie pojawiła się dopiero w XIII w. w postaci gęstej masy, z której formowano pałeczki. Obecnie najbardziej znana jest w postaci cukierków oraz jako zamiennik białego cukru.

Lukrecja zamiast cukru

Nazwa „lukrecja” wywodzi się od dwóch greckich słów glykos – słodki oraz rhiza – korzeń. Ma postać „drewienek”, które w środku są żółte. Jest ona około 50 razy słodsza od białego cukru. Nadaje się do słodzenia nie tylko napojów (często występuje też jako dodatek do ziołowych herbat), ale także wypieków. Wśród wielu właściwości prozdrowotnych lukrecja hamuje również próchnicę oraz tworzenie się kamienia nazębnego. Czego nie można powiedzieć o cukrze. Trzeba jednak pamiętać, że lukrecja ma bardzo charakterystyczny (lekko anyżowy) smak, który może nie każdemu odpowiadać.
Lukrecja może mieć wiele postaci – od proszku, przez wiórki, aż do czarnych „patyczków”. Jest ona też z powodzeniem stosowana jako dodatek do żywności. Najbardziej znane są słodycze (np. żelki). Jednak wykorzystywana jest także jako dodatek smakowy do chleba lub w browarnictwie. W krajach skandynawskich znany jest także salmiak (lub salmiakki) – lukrecja na słono.

Lukrecja nie dla każdego

Zawarty w lukrecji kwas glicyryzynowy (odpowiada za jej słodycz) powoduje podwyższenie ciśnienia krwi. (Niektórzy twierdzą nawet, że lukrecja może z powodzeniem zastąpić kawę.) Dlatego osoby, które mają z tym problem powinny stosować ją ostrożnie. Jednak nawet osoby zdrowe nie powinny jeść jej za dużo. W niektórych krajach, gdzie lukrecja jest bardziej popularna niż w Polsce (np. Skandynawia) na opakowaniach produktów, które ją zawierają znaleźć można ostrzeżenia, o nieprzekraczaniu bezpiecznej  (ok. 10 g/dzień) dawki tego zioła. Nie powinno się też podawać lukrecji dzieciom do 4 roku życia.

Ze względu na specyficzny smak lukrecję można albo uwielbiać albo wręcz przeciwnie. Liczne badania (i to, że jest stosowana praktycznie od zawsze w charakterze lekarstwa niemalże „na wszystko”) każą ją jednak docenić.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php