Fakty i mity na temat aspartamu

Aspartam jest chyba najbardziej znanym słodzikiem na świecie. I najlepiej przebadanym. Może dziwić więc fakt, że wciąż jest też najbardziej kontrowersyjną ze wszystkich substancji słodzących. Można go znaleźć m.in. w gazowanych napojach dietetycznych i izotonicznych, niektórych jogurtach, gumach do żucia „bez cukru”.

Czym jest aspartam?

Aspartam jest związkiem chemicznym należącym do grupy sztucznych substancji słodzących. Jest ponad 100 razy słodszy od cukru, a przy tym mniej kaloryczny. Te właściwości sprawiają, że można go spotkać w produktach opisywanych jako „light” albo „bez cukru”.

Aspartam jest wszędzie

Wydawać by się mogło, że skoro aspartam jest znany przede wszystkim jako słodzik, to występuje tylko w produktach słodkich. A to nie prawda. Związek ten poza wspomnianymi już dietetycznymi napojami czy słodkimi deserami można znaleźć także w lekach i suplementach diety. Jest dodawany także do pakowanych ryb i mięs oraz np. ketchupów. Na etykietach oznaczany symbolem E 951. (zobacz: Jak czytać etykiety?)

Aspartam jest niezdrowy?

Wciąż trwają dyskusje na ten temat, jednak Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię, że aspartam (stosowany z umiarem) jest bezpieczny dla zdrowego człowieka. Nie powoduje też chorób, o jakie był podejrzewany (nowotwory, guzy mózgu, Altzheimer, czy stwardnienie rozsiane).

Czy może powodować tycie?

Aspartam jest często stosowany jako zamiennik dla cukru przez osoby, które dbają o linię. Jak to się ma do teorii, że jego używanie powoduje przyrost wagi? To plotka! Oczywiście, że jeśli TYLKO używamy słodzików to na pewno nie uda nam się schudnąć. Ale jeśli połączymy to ze zrównoważoną dietą i aktywnością fizyczną to aspartam nie powinien nam zaszkodzić

Do gotowania i pieczenia lepiej wybrać inny słodzik

Tak. Aspartam pod wpływem wysokiej temperatury traci część słodyczy. Mimo, że nie ma to wpływu na zdrowie to końcowy produkt będzie mniej słodki niż powinien. Aspartam jest zwykle stosowany w produktach, które nie wymagają podgrzewania. Nie przeszkadza to jednak dodawać go jako zamiennik cukru do kawy czy herbaty.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php