zajadam.pl

Fakty i mity na temat aspartamu

Fakty i mity na temat aspartamu

Aspartam jest chyba najbardziej znanym słodzikiem na świecie. I najlepiej przebadanym. Może dziwić więc fakt, że wciąż jest też najbardziej kontrowersyjną ze wszystkich substancji słodzących. Można go znaleźć m.in. w gazowanych napojach dietetycznych i izotonicznych, niektórych jogurtach, gumach do żucia „bez cukru”.

Czym jest aspartam?

Aspartam jest związkiem chemicznym należącym do grupy sztucznych substancji słodzących. Jest ponad 100 razy słodszy od cukru, a przy tym mniej kaloryczny. Te właściwości sprawiają, że można go spotkać w produktach opisywanych jako „light” albo „bez cukru”.

Aspartam jest wszędzie

Wydawać by się mogło, że skoro aspartam jest znany przede wszystkim jako słodzik, to występuje tylko w produktach słodkich. A to nie prawda. Związek ten poza wspomnianymi już dietetycznymi napojami czy słodkimi deserami można znaleźć także w lekach i suplementach diety. Jest dodawany także do pakowanych ryb i mięs oraz np. ketchupów. Na etykietach oznaczany symbolem E 951. (zobacz: Jak czytać etykiety?)

Aspartam jest niezdrowy?

Wciąż trwają dyskusje na ten temat, jednak Europejski Urząd do Spraw Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię, że aspartam (stosowany z umiarem) jest bezpieczny dla zdrowego człowieka. Nie powoduje też chorób, o jakie był podejrzewany (nowotwory, guzy mózgu, Altzheimer, czy stwardnienie rozsiane).

Czy może powodować tycie?

Aspartam jest często stosowany jako zamiennik dla cukru przez osoby, które dbają o linię. Jak to się ma do teorii, że jego używanie powoduje przyrost wagi? To plotka! Oczywiście, że jeśli TYLKO używamy słodzików to na pewno nie uda nam się schudnąć. Ale jeśli połączymy to ze zrównoważoną dietą i aktywnością fizyczną to aspartam nie powinien nam zaszkodzić

Do gotowania i pieczenia lepiej wybrać inny słodzik

Tak. Aspartam pod wpływem wysokiej temperatury traci część słodyczy. Mimo, że nie ma to wpływu na zdrowie to końcowy produkt będzie mniej słodki niż powinien. Aspartam jest zwykle stosowany w produktach, które nie wymagają podgrzewania. Nie przeszkadza to jednak dodawać go jako zamiennik cukru do kawy czy herbaty.

Skomentuj

oceny: , śr. ocena:

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php