zajadam.pl

Owsianka z bakaliami i owocami

Owsianka z bakaliami i owocami

Dobre śniadanie daje siłę i energię na cały dzień. To co zjemy rano ma wpływ na naszą aktywność i koncentrację. Jednym z częściej wybieranych przeze mnie produktów o poranku są płatki owsiane. Moim sprawdzonym sposobem na ich wykorzystanie jest owsianka na wodzie z przeróżnymi dodatkami.

Płatki owsiane mają sporo właściwości odżywczych. Są więc lepszą i zdrowszą alternatywą dla płatków śniadaniowych ze sklepowej półki. Przede wszystkim te czekoladowe kuleczki czy miodowe kółeczka zawierają ogromne ilości cukru, a błonnika w nich niewiele. Zaś płatki owsiane bogate są w błonnik, który reguluje pracę jelit i syci na długi czas. Dostarczają także niezbędnych aminokwasów, witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki orzechów – włoskich, laskowych, migdałów
  • 1/2 szklanki suszonych owoców – morele, daktyle, żurawina

Przygotowanie

  1. Do małego garnka wrzuć płatki owsiane oraz pokrojone morele i daktyle. Składniki zalej wodą.

  2. Włącz kuchenkę na maksymalną moc i doprowadź owsiankę do wrzenia.

  3. Następnie zmniejsz ogień i cały czas mieszając, gotuj owsiankę aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.

  4. W trakcie gotowania przypraw owsiankę odrobiną soli.

  5. Pod sam koniec dodaj łyżkę oleju kokosowego lub masła, to zapewni owsiance kremową konsystencję oraz sprawi, że stanie się prawdziwym zastrzykiem energii.

  6. Zamieszaj dokładnie i gotowe! Na koniec dodaj pokrojone orzechy i suszoną żurawinę.

Skomentuj

Zobacz również

warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php