Na czasie:

Owsianka z bakaliami i świezymi owocami

Taka forma podania porannej owsianki to moje odkrycie tegorocznej zimy. Coś ciepłego na rozgrzanie, coś konkretnego ale lekkiego na dobry początek dnia, i coś świeżego zarazem. Po prostu zdrowa bomba.

Owsianka z bakaliami i owocami

To co jest najfajniejsze w takim śniadaniu, to możliwość nieskończonych modyfikacji i całkowity brak nudy. Bywały tygodnie w styczniu czy lutym, kiedy taką owsiankę jadłem na śniadania od poniedziałku do piątku – bo co najważniejsze, spokojnie udawało się ją przygotować przed wyjściem do pracy.

Składniki

Składniki komponuj dowolnie i traktuj to co wymieniam niżej jako propozycję i punkt wyjścia do własnych wersji tego pysznego śniadania. Podaję proporcje na dwie solidne porcje

Podstawa to sama owsianka:

  • pół szklanki płatków owsianych
  • szklanka wody
  • pół szklanki mleka

Dodatki do gotowania:

  • łyżka ziaren sezamu,
  • kilkanaście posiekanych migdałów lub kilka łyżek płatków migdałowych,
  • dowolne orzechy – lekko rozdrobnione,
  • łyżka rodzynek,
  • łyżka żurawiny,
  • kilka pokrojonych w kostkę suszonych moreli
  • przyprawy: szczypta imbiru, szczypta cynamonu, szczypta kardamonu

Świeże dodatki do podania z gorącą owsianką:

  • polecam zestawienie borówek amerykańskich z jabłkiem lub gruszką
  • świetnie sprawdzi się też ananas lub brzoskwinie
  • na pewno pysznie byłoby z malinami i jagodami
  • łyżka miodu dla wielbicieli nieco słodszych klimatów

Przygotowanie

  1. Wodę i mleko wlewam do rondla i zaczynam podgrzewać.
  2. Od razu dodaję też płatki owsiane i wszystkie „dodatki do gotowania”.
  3. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ognień i gotuję taką lekko pyrkającą mieszaninę do czasu, aż całość ładnie zgęstnieje.
  4. Owsiankę nakładam do miski i posypuję świeżymi owocami, i ewentualnie dodaję miodu.
  5. Bon Appétit!

Owsianka z bakaliami i owocami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php