Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Świąteczna tradycja kulinarna Podhala

Świąteczna tradycja kulinarna Podhala

Polskie regionalne potrawy świąteczne odznaczają się niezwykłym bogactwem. Wigilia śląska różni się znacznie od podkarpackiej, dania wigilijne na Kaszubach są inne niż na Mazowszu. Tradycyjne potrawy wigilijne w naszym kraju są niezwykle szerokim tematem. Tym razem przyjrzę się bliżej świątecznym specjałom Podhala.

Trzeba przyznać, że mieszkańcy Podhala bardzo dbają o tradycje regionalne. Wbrew pozorom tradycyjne góralskie dania na wigilijny stół są proste i niewyszukane. Sporo potraw przyrządza się tutaj z ziemniaków i podhalańskich serów takich jak: oscypek czy bundz.

Tradycyjne góralskie dania na wigilijny stół

Góralska kolacja wigilijna składa się z kilku postnych potraw. Wśród nich najbardziej znane są: zupa grzybowa, barszcz z kwaszonych buraków z fasolą, żur z mąki jęczmiennej lub owsianej, kwaszona kapusta z grochem. Na stołach nie może zabraknąć także klusek z makiem i miodem, klusek ze śliwkami, pierogów z kapustą.

Wigilijne przysmaki Podhala

Podhalańskim przysmakiem wigilijnym są na pewno bukty, czyli ziemniaczane kopytka. Popularne są także moskole – typowa potrawa regionalnej kuchni podhalańskiej. Są to ziemniaczane placki pieczone na blasze, podawane z dodatkiem pokruszonej bryndzy i stopionego masła. W wielu podhalańskich domach serwowana jest kapusta i kłóty, czyli kapusta z ziemniakami. Na wigilijnych stołach często gości podhalańska kołatanka, czyli danie z ugotowanej kaszy jęczmiennej, wymieszanej z pokrojoną brukwią i polanej miodem. Słodycz potrawom zapewniają miód i suszone śliwki. Śliwki dodawane są również do postnej kwaśnicy. Ciekawym zwyczajem podhalańskim jest spożywanie opłatka z miodem.

Od morza aż do Tatr

Obowiązkową pozycją wigilijnego menu od Pomorza  aż po Podhale są ryby. Smażony karp występuje chyba w każdym regionie kraju. Co prawda na Podhalu pojawił się dość późno, a oprócz karpia górale serwują także pstrąga.

Mogę śmiało stwierdzić, że na tle pozostałych zakątków naszego kraju Wigilia podhalańska jest bardzo oryginalnym pod względem kulinarnym regionem.

tagi: , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php