zajadam.pl

Rybne kulki w zalewie octowej

Rybne kulki w zalewie octowej

Bardzo lubię ryby, a najbardziej takie przyrządzone z charakterem. Kulki rybne w zalewie octowym wyróżniają się wyrazistym, lekko ostrym smakiem. To świetna, lekka przekąska, która dobrze sprawdza się zarówno w trakcie świąt jak i w menu imprezowym.

Smak kulek rybnych zależy przede wszystkim od zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Jeżeli lubisz wyraźne smaki i mocne aromaty, zdecydowanie polecam.

Składniki:

  • 1 kg fileta z mintaja lub morszczuka
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W garnku przygotuj zalewę – wlej wodę, dodaj cukier, ocet i przyprawy (pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę). Całość zagotuj. Odstaw.

  2. Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

  3. Mięso ryby zmiel z odciśniętą bułką. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Z masy uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

  5. Kulki obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.

  6. Po usmażeniu na patelnię dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj. Następnie połącz z zalewą. Dodaj pokrojoną w duże plastry cebulę.

  7. Zalewę przestudź i wrzuć usmażone kulki rybne.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php