Rybne kulki w zalewie octowej

Bardzo lubię ryby, a najbardziej takie przyrządzone z charakterem. Kulki rybne w zalewie octowym wyróżniają się wyrazistym, lekko ostrym smakiem. To świetna, lekka przekąska, która dobrze sprawdza się zarówno w trakcie świąt jak i w menu imprezowym.

Smak kulek rybnych zależy przede wszystkim od zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy. Jeżeli lubisz wyraźne smaki i mocne aromaty, zdecydowanie polecam.

Składniki:

  • 1 kg fileta z mintaja lub morszczuka
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki octu
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. W garnku przygotuj zalewę – wlej wodę, dodaj cukier, ocet i przyprawy (pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę). Całość zagotuj. Odstaw.

  2. Bułkę zalej przegotowaną letnią wodą i odstaw do namoczenia na ok. 10 minut.

  3. Mięso ryby zmiel z odciśniętą bułką. Dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Z masy uformuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego).

  5. Kulki obtocz w bułce tartej i smaż na gorącym oleju na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju.

  6. Po usmażeniu na patelnię dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj. Następnie połącz z zalewą. Dodaj pokrojoną w duże plastry cebulę.

  7. Zalewę przestudź i wrzuć usmażone kulki rybne.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 60 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Potrawy wigilijne

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php