Śledzie korzenne

Oprócz tradycyjnych śledzi w śmietanie polecam śledzie korzenne – dla mnie była to kulinarna nowość. Śledzie w takim wydaniu przygotowałam po raz pierwszy. Początkowo ryzykowne połączenie korzennych przypraw z śledziem okazało się pyszną kombinacją smaków.

Wystarczy kilka podstawowych przypraw, które każdy ma w kuchni zwłaszcza w okresie świątecznym. Nie obejdzie się bez: anyżu, goździków, cynamonu, imbiru. Taka mieszanka przypraw pozwoli na stworzenie wspaniałego, korzennego aromatu.

Składniki

  • 6 filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 5 liści laurowych
  • 6 goździków
  • 3 nasiona jałowca
  • 3 gwiazdki anyżu
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Śledzie korzenne

Wykonanie

  1. Śledzie ułóż w misce i zalej zimną wodą tak, żeby przykrywała ryby. Odstaw na około 2 godziny. Następnie śledzie odsącz i pokrój w 2-3 cm paski.

  2. Wymieszaj musztardę z brandy, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 1/2 szklanki oleju.

  3. Do tak przygotowanej zalewy dodaj przyprawy: gorczycę, cynamon, imbir, liście laurowe, goździki, nasiona jałowca, anyż i ziele angielskie. Całość dokładnie wymieszaj.

  4. Śledzie ułóż w płaskim naczyniu, dodaj pokrojoną w piórka cebulę.

  5. Zalewę przelej do naczynia ze śledziami. Powinna przykryć ryby, jeśli jest jej za mało uzupełnij olejem.

  6. Wstaw do lodówki pod przykryciem na około 1-2 dni.

Śledzie korzenne

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php