zajadam.pl

Wigilijne smaki Podlasia

kutia przepis

Podlasie ze względu na swoje położenie odznacza się wieloma wpływami z kresów, dlatego też większość potraw wigilijnych pochodzi z tych rejonów. Podlasie to region o wielkim bogactwie natury, dlatego podstawą podlaskiej Wigilii są potrawy na bazie takich produktów jak różnego rodzaju zboża czy dary lasu. Jakie są specjały wigilijne Podlasia?

Mieszkańcy Podlasia dbają o tradycję i kolacja wigilijna obowiązkowo musi składać się z dwunastu potraw. Zwyczaj ten jest surowo przestrzegany, dlatego wszyscy domownicy muszą spróbować każdego dania. Tak jak w innych regionach kraju tak i na Podlasiu na wigilijnym stole pojawiają się tylko postne potrawy.

Podlaskie racuchy wigilijne

Ze względu na obowiązujący ścisły post w dniu Wigilii, mieszkańcy Podlasia przyrządzają drożdżowe racuszki bez dodatku mleka i jaj. Placuszki te są dość popularne na Podlasiu i często podawane są już rano jako postne śniadanie. Są to proste do wykonania, słodkie racuchy drożdżowe, smażone przeważnie na oleju lnianym.

Kutia kresowa

Na wigilijnej kolacji nie może zabraknąć tradycyjnego, podlaskiego dania – kutii. Jest to słodka potrawa, najczęściej przygotowana z ziaren pszenicy, maku, miodu oraz suszonych bakalii. Kutię można jeść na zimno jak i na ciepło.

Kisiel owsiany

Podczas Wigilii na Podlasiu bardzo popularny był kisiel z owsa, który nie był przyrządzany w żadnym innym regionie kraju. Kiedyś na Podlasiu przygotowany z suszonych ziaren owsa, a później z łatwiej dostępnych płatków owsianych lub mąki owsianej. Kisiel taki ma dość charakterystyczny smak. Dawniej osłodzony miodem kisiel stanowił zapewne nie lada przysmak, a dziś może być doskonałym urozmaiceniem potraw wigilijnych. Można go wzbogacić miodem lub żurawiną.

Wigilijny kulebiak

Kulebiak tak jak większość dań, także wywodzi się z kuchni kresowej. Kulebiak to nic innego jak duży, pieczony pieróg, który nadziewany jest różnym farszem. Najczęściej jednak wigilijne nadzienie składa się z kapusty i grzybów.

Tradycyjne dania wigilijne Podlasia

Na wigilijnym stole w tym regionie pojawią się także potrawy takie jak: postny barszcz z grzybami, smażona ryba, śledzie pod różnymi postaciami, kasza jaglana, kasza gryczana z sosem grzybowym, kompot z łodyg malin czy kluski z makiem polane olejem lnianym. Z całą pewnością nie brakuje tutaj kresowych wpływów, znaczna część potraw ma ukraińskie lub białoruskie korzenie.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php