zajadam.pl

Leczo z boczkiem wędzonym

Leczo z boczkiem wędzonym

Są takie dania, które nigdy się nie znudzą. Jednym z nich jest leczo. Ta węgierska potrawa z papryki, cebuli i pomidorów doczekała się wielu wersji. Na blogu znajdziesz klasyczne leczo, leczo z cukinią i kiełbasą czy leczo wegetariańskie. Tym razem postanowiłam przygotować leczo z dodatkiem boczku wędzonego.

W skład dania wchodzą warzywa, m.in. różnokolorowa papryka, cebula, pomidory oraz kiełbasa i wędzony boczek. Ten ostatni składnik nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Leczo jest dobre jako jednodaniowy sycący obiad, treściwa kolacja, a nawet jako jedna z kilku potraw serwowanych na imprezie.

Składniki:

    • 150 g kiełbasy
    • 200 g boczku wędzonego
    • 400 g pomidorów w puszce
    • 1 cebula
    • 3 papryki (kolorowe)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    • 1/4 ostrej papryki
    • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę, czosnek rozgnieć praską, kiełbasę pokrój na cienkie plasterki, a boczek w kostkę.

  2. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż boczek oraz kiełbasę aż lekko się zrumienią, a tłuszcz się wytopi.

  4. Dodaj cebulę i zeszklij ją, następnie wrzuć czosnek.

  5. Po kilku minutach dodaj paprykę. Smaż przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.

  6. Następnie dodaj pomidory i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, przykryj i gotuj przez około 15 minut na umiarkowanym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Mój mąż ostatnio suszy głowę o leczo na obiad. To wygląda zachęcająco, mąż oczywiście fan boczku. Muszę wypróbować :)

Czego szukasz?

css.php