Na czasie:

Brownie

Smak Brownie poznałem dawno temu, kiedy pracowałem jako kelner w restauracji w stolicy Szkocji, Edynburgu. Samo ciasto swoje korzenie ma w Ameryce Północnej, choć nazwanie brownie ciastem może być nie do końca trafne.

Dla mnie jest to coś pomiędzy ciastem a ciasteczkiem – baaardzo czekoladowym i tak słodkim, że ciężko zjeść więcej niż jedną niewielką porcję.

brownie przepis

Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta i jest podawane na ciepło i na zimno w postaci małych kwadratowych porcji. Pamiętam, że brytyjska odmiana była tak czekoladowa, że po krótkim podgrzaniu z kawałka ciasta zaczynała wypływać czekolada :)

Deser ten zawsze robi furorę swoim bardzo czekoladowym smakiem. Raz poczęstowani goście przy każdej kolejnej okazji domagają się powtórki z czekoladowej rozrywki.

Czas przygotowania:

Przygotowanie brownie tylko za pierwszym razem wydaje się pracochłonne - przy odrobinie wprawy zajmuje to 10 do 15 minut + czas pieczenia.

Składniki potrzebne do upieczenia ciasta Brownie

Podane proporcje pozwalają przygotować duże ciasto na blasze o wymiarach ok. 30 na 40 cm. Często przygotowuję brownie z połowy podanych składników

  • dwie tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (200 gram)
  • 1 kostka masła (ok 200 g)
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (zwykle przepisy podają większą ilość ale dla mnie to przesada, jeżeli mam to używam cukru trzcinowego)
  • 6 jajek
  • opcjonalnie: garść grubo pokrojonych orzechów lub migdałów

Składniki brownie

Przygotowanie Brownie

  1. Na małym ogniu stawiam rondel z niewielką ilością wody, a następnie na rondel stawiam szklaną miskę. W ten sposób gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści co trzeba, a ja uniknę możliwości przypalenia czekolady.

    Brownie

  2. Do miski wrzucam masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.

  3. Zawartość miski delikatnie mieszam, kiedy masło z czekoladą zaczynają się topić. I tak aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy czekoladowej.

    Czekolada

  4. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiam miskę z czekoladą na bok do ostygnięcia.

  5. W drugiej misce ubijam mikserem mąkę z cukrem i jajkami – aż do połączenia się składników w jednorodną masę (cukier nie musi się rozpuścić).

  6. Do zmiksowanej masy wlewam rozpuszczoną czekoladę z masłem, wrzucam dodatki (np. orzechy) i całość starannie mieszam.

  7. Następnie przelewam masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości.

  8. Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piekę przez 20 minut.

  9. Po upieczeniu i ostudzeniu kroję na kwadratowe porcje i podaję na różne sposoby, na ciepło i na zimo, z lodami, z owocami, z polewą czekoladową i saute.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 40 minut
ilość porcji: 10
kuchnia amerykańska
Ciasto

Ponieważ w chwili publikacji przepisu panuje dokuczliwy, czerwcowy upał, proponuję podanie brownie w towarzystwie świeżych i soczystych czereśni!

brownie przepis

Smacznego! :-)

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 110 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 110 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Agata says:

    W smaku wyszło pyszne.. Niestety mi się nie zrobiła na cieście taka chrupiące skóreczka.. Ale dałam cukier puder zamiast zwykłego cukru.. Pewnie dlatego.. Następne będzie już napewno idealne.

  • Andrzej says:
    5

    Witam.Panie Tomku, zrobiłem swoje pierwsze Brownie wg pana przepisu, i to na imieniny swojej żony :)` Ku mojemu, żony i kilku innych osób wyszło świetnie!! Dziękuję :)`a ponieważ przepis i wykonanie banalnie proste, to zrobiłem kolejne :)` Pierwsze było z posiekanymi orzechami laskowymi w środku i po wierzchu, drugie z dmuchanym ryżem (nie miałem orzechów), a po wierzchu borówka amerykańska – wyszło równie dobrze, ale ryż dmuchany wyszedł trochę twardy, więc już nigdy więcej.Pozdrawiam serdecznie.Ps.` Zobaczę sobie na innych stronach czego jeszcze pan dobrego może mnie nauczyć robić :)`Ps.„ A jak zrobić polewę z mlecznej czekolady, by była płynna?? Zmieszałem czekoladę mleczną z białą potem dodałem trochę masła i gorzką czekoladę i wciąż nie chciało być płynne!! :(` i to już kolejny podobny eksperyment – nie do końca udany.

  • Jk says:
    5

    To najlepszy przepis, jaki znalazłam. Brownie wg tego przepisu zawsze mi się udaje i ciasto nie jest kolejnym murzynkiem. Jestem beznadziejna w pieczeniu a tu rzadki sukces. Nie muszę całej blachy wyrzucać na kompost.

  • Anna says:

    Super przepis, brownie wyszło idealnie! Polecam użyć naprawdę gorzkiej czekolady (takiej 80%) i wyjdzie genialnie: nie za słodkie, w sam raz do jedzenia :)

  • m says:

    4 gorzkie czekolady- ciut mniej cukru. Wyjdzie takie ze na zimno jest wilgotne i cieżkie ( nie jak murzynek) a po podgrzaniu się rozpuszcza

  • Beata says:
    5

    Wkoncu znalazlam super przepis. Ciasto wyszlo idealne . Troszke przepis zmienilam i dodalam 3 lyzki kakako do maki z cukrem. Przepis dodaje do ukubionych

  • Magda says:
    5

    Udało się! Pyszne

  • Bartłomiej says:
    5

    Sprawdziłem. Ideał. Gratuluję i pozdrawiam.

  • Klara says:

    Ciasto ciekawe, piekłam je w prodiżu. Zamiast bakalii dodałam przesmażoną z cukrem skórkę pomarańczową. Chłopakowi barrrdzo posmakowało :)

  • zuzia says:

    wysz!ła mi mieszanka brownie z murzynkiem. ale smaczna!

  • Master says:
    3

    Nie uzywać miksera! Mąke na koniec posypac i lekko zmieszac z czekolada zeby powstała nie regularna mikstura i wciaż maka była lekko widoczna. Inaczej wyjdzie wam biszkopt czekoladowy

    • Monika says:

      Masz rację! Zamiast miksera użyłam rózgi i intensywnie mieszałam mąkę z cukrem i jajkami „aż do połączenia się składników w jednorodną masę”. Efekt jest taki, że zamiast brownie mam w domu dużą blachę biszkoptu czekoladowego :-(

    • Tomek Lach says:

      Następnym razem dodaj odrobinę mniej mąki i nieco więcej czekolady – brownie wyjdzie bardziej wilgotne i cięższe

  • Asiaczek says:

    Proponuje zamiast szklanej miseczki mniejszy garnek bo mi niestety miska pękła.Wlasnie wstawiłam ciasto do piekarnika i zobaczymy co wyjdzie.:))

    • zaneta says:

      Miska pękła ponieważ wody się w takim przypadku nie gotuje a utrzymuje ciepla :) dla szybszego efektu mișka metalowa :) bardziej profesjonalnie :)

  • Antka says:
    4

    Super. Tylko wymiary blaszki są niedobre.

  • Glenda says:
    5

    Przepis jest genialny. Dzieki za niego. Ostatnio dokonałam małej modyfikacji i zamiast zwykłej mąki dodałam kokosowej w tej samej proporcji. Wyszło świetnie!

  • Damian says:
    5

    Świetny przepis, łatwy, szybki a efekt miazga :) Dzięki i pozdrawiam!

  • Wikaa says:

    W smaku bardzo dobre, ale wyszlo mi jak murzynek, suche i puszyste. Nie tak sobie je wyobrażałam. Co zrobilam zle?

    • gosc says:

      Może za długo bylo pieczone? Jak ja robilam 1raz piekłam tyle co w przepisie ale teraz wiem że w moim piekaniku muszę ten czas skrócić i jest mega pyszne.wilgotne cieżkie takie jak sobie wyobrazalam:)

    • Krysminka says:

      Wikaa, u mnie efekt końcowy był taki sam jak Twój, czyli puszyste suche ciasto. Trudno ocenić, co zrobiłaś nie tak, że wyszedł suchy murzynek. Mogę natomiast napisać, co ja błędnie zrobiłam, że mi ciasto nie wyszło. Wbrew przepisowi zmniejszyłam ilość masła … bo wydawało mi się, że będzie za kaloryczne i ubiłam białko osobno i na końcu je dodałam. Tylko tyle zmieniłam …. i wyszła mi beza zamiast brownie :).

  • olena says:

    A czy masz może jakieś sprawdzone przeliczniki wagowe na te właśnie skladniki? Nie mam wagi, dysponuje łyżką i szklanka, a ciasto MUSI się udać :D

  • olena says:

    witam:) czy można robić z malinami? jaka ilość byłaby najlepsza?

  • aga says:
    5

    Rewelacja !!! Wyszlo doskonale pomimo braku u mnie zdolnosci do wypieków.

  • Małgorzata says:
    5

    Ciasto świetne. Dodam, że warto najpierw utrzeć jajka z cukrem, wychodzi jakby lepsze… Ale ja w końcu przerobiłam je na bezcukrowe: masło łączę z gorzkim kakao, a do masy daję moczone przez kilka godzin i rozdrobnione blenderem daktyle. Wychodzi palce lizać. :)

  • ewa says:

    Pierwszy raz piekłam brownie – wyszło bardzo dobre :)

  • Iga says:

    Bomba! Nie umiem piec ciast i poza kruchymi ciastkami maślanymi nie podejmuję rękawicy a tu proszę, niespodzianka-udało sie i jest pycha. Piekłam w tortownicy 24cm przez 30min wersję z orzechami włoskimi i jest git. Dzięki za przepis. Dodaję do notesu z przepisami.

  • Ewa says:

    Rewelacja !!!

    • Ewa says:

      Jadłam ciasto już kilka razy pieczone przez kogoś innego i było dobre .
      W końcu upiekłam sama według przepisu i to jest pychota !
      Dzięki za przepis
      Ewa .

  • Helena says:
    5

    Jest to najlepszy przepis na brownie dostępny wśród wielu w internecie! Piszę to z pełną odpowiedzialnością, jako osoba, która wypróbowała kilka przepisów i jako miłośnik oraz znawca tego przysmaku. Ciasto nie wysycha, jest idealne. A dzieci potrafią je zjeść w ciągu jednego wieczora… Polecam i dziękuję.

  • magda says:

    Dzięki za przepis,to moje pierwsze brownie i wyszło super jak na zdjęciu. Napewno będę je modyfikować w przyszłości ☺

  • anrze says:

    Przepyszne ciasto :) pieklam w 190 st przez 19 minut i wyszlo pyszne wilgotne ciasto ktore znika w blyskawicznym tempie :)

  • Marta says:

    jak długo może postać, zanim nie zrobi się czerstwe?

  • Danuta says:
    5

    dzień dobry,ja do czekolady dodałam trochę cynamonu oraz przyprawy korzennej.Podałam na ciepło z lodami waniliowymi-super…dziękuję za taki szybki i łatwy przepis.

  • Wika says:

    Co zrobiłam nie tak ze nie mam płynnego środka? Wyszedł jak murzynek

  • Kuba says:
    5

    Ciasto wyszlo extra, aczkolwiek zmniejszylem temperature do 180 i lekko czas pieczenia do 18 minut bo po nakuciu wykalaczka mialem wrazenie ze wyjdzie z tego suchy murzynek. Idealnie mokry w srodku. Rewelacyjny posmak melasy, bo zamiast bialego cukru, uzylem cukier trzcinowy dark muscovado. Dzieki :-)

  • Marlik says:

    Witam, czy pieczesz to z termoobiegiem? Pozdrawiam

  • Kasia says:
    5

    Gratuluję świetnego przepisu! Ciasto wyszło super, smakowało całej rodzinie! Polecam użyć gorzkiej czekolady Lindt „Strawberry intense”- nadaje ciekawy truskawkowy posmak ;)

  • Ania says:

    Świetnie! Posłuchałam Pana i miska pod wpływem gorąca pękła…….
    Tak to jest jak człowiek nie słucha swojego rozumu

    • Tomek Lach says:

      To się zdarza kiedy zimne szkło nagle potraktujesz bardzo wysoką temperaturą – wiele razy korzystałem ze szklanych naczyń do kąpieli wodnej i żadne nie pękło :)

    • Adam says:

      Bo miske sie wstawia na zimna wode i podgrzewa razem. Na drugi raz bedziesz wiedziec :)

  • Patrycja says:

    Ciasto jest lepsze z większą ilością cukru czy mniejszą? Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • aga says:
    5

    Ciasto cudownie pyszniutkie. Dziękuje

  • Mania says:
    5

    Wyszło cudownie, choć zamiast większości mąki dodałam zmielone orzechy włoskie i laskowe. Dodałam też troszkę mniej cukru i teraz wiem, że to nie był dobry pomysł. Dzięki temu zniknie dwa razy szybciej :D

  • anka k. says:
    5

    upieklam,wyszlo :) przepyszne :) dziekuje za przepis

  • Myszka says:

    Wyszło!!! :) Długo szukałam przepisu, który nie da mi murzynka, a brownie i każdy przepis w internecie miał taką skazę w komentarzach.. Zdecydowałam sie na ten, bardzo przy tym zamartwiając o niepożądane wyrośnięcie. Lekkie uniesienie ciasta wprawiło mnie w stan przedzawałowy, ale po rozkrojeniu moim oczom ukazał się czekoladowy środek wyglądający jak czekoladowa masa. Czyli chyba dobrze..? :) Smakuje wyśmienicie, mam nadzieję, że nie wywoła też choroby żołądka. ;) Dzięki za przepis Tomek! :*

  • Dr_house says:
    3

    Blacha 60 x 30 cm? Gratuluję posiadania piekarnika, do którego takowa blacha wchodzi… :)) Ponadto przy tej ilości masy i tak wielkiej blasze to chyba wychodzi wafel brownie, a nie ciasto. Panie Tomku, czy aby na pewno do podanego przepisu nie wkradł się jakiś błąd?

  • Ola says:

    To już moje kolejne brownie, tym razem z Twojego przepisu. Niestety ja od ciasta brownie oczekuje, że będzie bardzo mokre w środku. 200 stopni + 20 minut tego efektu nie daje – ba! nawet 15 minut (bo na tyle zostawiłam) to za dużo :D Ciasto pyszne, ale będę eksperymetować dalej ;D

  • Zuza says:
    5

    Najlepsze browni jakie jadlam kiedykolwiek.

  • Klara says:

    Och.. :) Cudeńko. Smakuje pysznie. Ja osobiście dałam jeszcze mniej cukru. Podałam z lodami waniliowymi i sorbetem z mrożonych truskawek. Uważam, że świetnie komponuje się z jogurtem greckim i wszelkimi owocami. Mam pytanie. Czy można by było dać trochę kawy rozpuszczalnej czy to zepsuło by smak? Ile czasu może stać brownie? Dziękuję panu za cudowny przepis! :)

  • kasik says:

    Tomku upiekłam…, nie zdążyło wystygnąć, bo moi panowie tak szybko je zjedli :-)

  • LaCult says:

    a Twoje brownie! smakowicie się prezentuje… yummi!

  • LaCult says:

    o. tak. zdecydowanie polecam opcję „brownieowo-owocową”. ja swoje serwowałam z jeżynami. zapraszam do galerii zdjęć i przepisu. może rówiez się spodoba..?

  • Greg says:

    A jaka jest roznica miedzy cukrem acukrem trzcinowym?? Jeden i ten sam niezdrowy sit…

  • Magda says:

    Dziekuje za przepis! Brownie wyszedl pyszny!!

  • Lilu says:

    A można użyć cukru pudru ? Jeśli tak to w jakich ilościach ? A i jeszcze w jakiej formie się to piecze ;) Wygląda bosko, muszę spróbować

  • zosiaSamosia says:

    Pytanko (może z księzyca:)): A pieczemy na termoobiegu czy „góra/dół”. ja dopiero przestawiam sie na piekarnik elektryczny…

  • Monika says:

    Dzisiaj pierwszy raz upiekłam ciasto wg Twojego przepisu, z drobna modyfikacja (dodałam szczyptę soli i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do płynnej czekolady, żeby podkreślić smak) wyszło fenomenalne. Dziękuję za inspirację ;)

  • Mateusz says:

    Przydałaby sie wersja do wydruku :)

  • kamnilla102 says:

    Witam , długo zbierałam się do upieczenia brownie, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień:) Właśnie wyjełam z piekarnika i czekam na męża z konsumpcją:) Choć pokusa ogromna by już spróbować :0
    Pozdrawiam

  • Joasia says:

    Jeszcze nie próbowałam, ale zaraz ide robić mam nadzieje że to ciacho stanie się jednym z moich ulubionych i że posmakuje całej mojej rodzince!!!

  • Aśka says:

    Ps. do połowy ciasta dodałam malinki z kompotu mojego taty i uważam, że był to traf w dziesiątkę! :)

  • Aśka says:

    Tomku,
    bardzo Ci dziękuję za ten przepis, ale mam jedno pytanko :) ostatnio robiłam Brownie wg twojego przepisu i smakowało świetnie ale niestety niczym nie różnił się od naszego murzynka, ciasto wyrosło mi troszeczkę za mocno i nie było tak zbite jak Brownie powinno być, piekłam w odpowiedniej temp i czasowo też wydaje mi się że dobrze, czy masz może pomysł co jeszcze mogło mieć wpływ na to?
    Pozdrawiam serdecznie!!

  • anja says:

    Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam brownie według Pańskiego przepisu i wyszło znakomicie!!! Przepis prosty, szybki i efekt wyśmienity, a ponieważ u nas też był wczoraj upał podałam ciasto według sugestii z czereśniami – ciekawa kombinacja :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ciekawe doznania smakowe :)

  • Asia says:

    Dałam wiśnie z likieru i kieliszek likieru amaretto – odpadłam, sam grzech :)

  • Natala says:

    Fajny przepis, tylko chyba lepiej robić połowę porcji (o czym wspomniałeś) :) Dobry pomysł z cukrem trzcinowym zamiast białego. Po upieczeniu ciasto wychodzi napawdę cieniutkie, ale bardzo przyjemnie się je je :D Dzięki!

  • Zosia says:

    ciasto włożyłam do piekarnika, zamiast masła dałam margarynę. mam nadzieję, że wyjdzie! ;)

  • Rysunkowa says:

    Własnie włorzyłam ciasto do piekarnika, pięknie pachnie już nie moge sie doczekać degustacji ^^ bardzo prosty przepis a efekt boski dzięki :D

  • Ania Sowa says:

    Ciasto wyszlo pyszne, potwierdza to malzonek, ktory zjadl na raz pol blaszki.
    Zamienilam biala make na pelnoziarnista, uzylam fruktozy i dodalam o 1 jajko mniej, mozna jesc bez wyrzutow sumienia :)
    Super przepis.

    • karolina says:

      czysta fruktoza nie jest najlepszym pomysłem – jest bardziej „tłuszczogenna” niż odpowiednia ilość sacharozy, czy glukozy ;) by zredukować kalorie polecam zmniejszyć ilość zwykłego cukru, czyli sacharozy właśnie :)

  • Leena says:

    Wspaniały przepis, usiłowałam już z kilku innych robić i nie wychodziło, a tu szybko do zrobienia i wyszło przepyszne :)

  • ona says:

    dodałam płatki migdałów, wyparzone rodzynki i odrobinę aromatu o zapachu rumu, mniam

  • Magda says:

    Właśnie upiekłam. Fantastyczne, i jakie łatwe w przygotowaniu! :):)

  • sister000 says:

    A ja zmieniłam brownie na bardziej „zdrowe” – ze względu na to, że było robione dla taty, który niestety ze względu na serce musi uważać na tłuszcz i cukier. Połowę cukru zamieniłam więc na płynny słodzik do pieczenia, dopełniłam objętościowo otrębami owsianymi. Masło wymieniłam na jogurt bałkański o bardzo gęstej konsystencji. Dałam 1,5 tabliczki czekolady i dopełniłam dwiema kopiastymi łyżeczkami kakao. Może nie jest to w stu procentach brownie klasyczny ale z pewnością możliwy do konsumpcji dla osób ograniczonych dietą z powodów zdrowotnych :)

    • Tomek Lach says:

      Świetnie – trzeba eksperymentować :) Dzięki za podzielenie się tą informacją.

    • sister000 says:

      Co ciekawe – tak zmienione ciasto nie smakuje jak gorszy zamiennik – jest bardzo słodkie, mocno czekoladowe, wilgotne a po podgrzaniu wprost się rozpływa!
      W planach mam też modyfikację Twojego ciasta marchewkowego – eliminacja masła i części cukru. Oczywiście w komentarzu pozostawię opis zmian i opis efektu :)

    • Tomek Lach says:

      Świetnie, czekam niecierpliwie – to na pewno będzie bardzo przydatne dla innych czytelników! :-)

  • justyna says:

    ratunku, moje ciasto podczas pieczenia ma bardzo strome wzniesienia!

  • Paula says:

    Właśnie upiekłam Brownie:-) Pyszności! Nie mogłam się powstrzymać,musiałam zjeść kawałek. Inaczej bym nie zasnęła;-)

    Ps. Piekłam około 30 min.
    Pozdrawiam.

  • Klaudia says:

    zrobiłam, od razu wyszło pyszne, dziękuję za wspaniały przepis :)

  • lili says:

    jak dla mnie magiczne ciasto! trafiłam nim przez żołądek do serca mojego lubego:) polecam

  • PannaCiasteczkowa says:

    Upieklam ciasto zgodnie z przepisem…i nie wyszlo. O toz to, ciasto wyroslo…? Tak, to jest dla mnie po prostu niewiarygodne. Mimo iz robione bylo zgodnie z przepisem, nie wyszlo mi Browni tylko ciasto czekoladowe. Ale i tak jest dobre, pozdrawiam. (nie wiem jak to mozliwe xD)

  • Klaudia says:

    wyszło cudownie, wręcz idealne :) tylko boję się, bo przypaliłam na górze trochę, bo w środku było płynne, jak wkładałam patyczek, jak tego uniknąć?

    • Klaudia ;) says:

      Z brownie o to chodzi zeby byl tzw. „zakalec” :) Jesli bylo plynne w srodku to tym lepiej. Nie trzeba sprawdzac patyczkiem :)

  • olala says:

    jak duża powinna być blacha?

    • Tomek Lach says:

      Przy podanych proporcjach zwykle używam długiej keksówki – wtedy brownie jest nieco wyższe. Ewentualnie używam blachy o wymiarach ok. 20 na 30 cm i wychodzi brownie niewysokie.

  • Anja says:

    Super :) Robię chyba z 5 raz w tym miesiącu ;P

  • Zochan says:

    Rewelacja. 15 minut roboty, a satysfakcja gwarantowana. Ma twardą skorupkę, a mięki czekoladowy środek rozpływa się w ustach.
    Pozdrawiam ;)

  • bound says:

    Jest idealne, a jeśli zaczniemy zmieniać to wtedy nie będzie już amerykańskie ciastko/ciasto :)

  • Atom says:

    Przepis sprawdzony, rewelka:)

  • Maria says:

    Wyszedł Pyszny:)

  • Esti says:

    Właśnie je robię, a tak się zastanawiałem czy jak bym dała trochę proszku do pieczenia czy by to bardzo zmieniło ciasto które chyba nie dokonać powinno wyros, ale zawsze jak w pl coś przykalcowatego mi wychodziło nawet jak powinno mieć taka konsystencje to uważane było za złe wykonane

    • Tomek Lach says:

      Esti spróbować nie zaszkodzi – a nuż taka wersja bardziej będzie Tobie pasowała :) Ja wolę takie zbite i nie wyrośnięte ciasta bez proszku do pieczenia albo z jego minimalną ilością.

  • Anetta says:

    aaaa, i jeszcze jedno: nie wiem czy to profanacja czy też nie, ale zamiast rozpuszczać masło i czekoladę w kąpieli wodnej, usprawniam sobie pracę wykorzystując do tego mikrofalówkę. Tak!!! Podgrzewam tylko parę chwil, aby składniki zaczęły się rozpuszczać, a potem mieszam łyżką i wychodzi super płynna masa, którą wlewam do obitej masy jajeczno-cukrowo-migałowej bez czekania aż ostygnie :)

    • Tomek Lach says:

      Anetta jeżeli na koniec otrzymujesz pyszne brownie to nie ma żadnej profanacji – jak to pewna znana Kasia napisała „Make life easier” ;)

  • Anetta says:

    Tomku, ja piekę brownie z takiego samego przepisu. Ale kiedyś pokusiłam się o zamianę mąki na zmielone migdały i dodatkowo o dodanie soku z limonki i startej skórki z limonki (lub z cytryny). Wypróbuj, boskie!!!!!!!! Sama nie wiem, która wersja lepsza :)

Ilość komentarzy: 110 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php