zajadam.pl

Brownie

Smak Brownie poznałem dawno temu, kiedy pracowałem jako kelner w restauracji w stolicy Szkocji, Edynburgu. Samo ciasto swoje korzenie ma w Ameryce Północnej, choć nazwanie brownie ciastem może być nie do końca trafne.

Dla mnie jest to coś pomiędzy ciastem a ciasteczkiem – baaardzo czekoladowym i tak słodkim, że ciężko zjeść więcej niż jedną niewielką porcję.

brownie przepis

Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta i jest podawane na ciepło i na zimno w postaci małych kwadratowych porcji. Pamiętam, że brytyjska odmiana była tak czekoladowa, że po krótkim podgrzaniu z kawałka ciasta zaczynała wypływać czekolada :)

Deser ten zawsze robi furorę swoim bardzo czekoladowym smakiem. Raz poczęstowani goście przy każdej kolejnej okazji domagają się powtórki z czekoladowej rozrywki.

Przepis w wersji wideo:


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Czas przygotowania

Przygotowanie brownie tylko za pierwszym razem wydaje się pracochłonne - przy odrobinie wprawy zajmuje to 10 do 15 minut + czas pieczenia.

Składniki potrzebne do upieczenia ciasta Brownie

Podane proporcje pozwalają przygotować duże ciasto na blasze o wymiarach ok. 30 na 40 cm. Często przygotowuję brownie z połowy podanych składników

  • dwie tabliczki dobrej gorzkiej czekolady (200 gram)
  • 1 kostka masła (ok 200 g)
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g cukru (zwykle przepisy podają większą ilość ale dla mnie to przesada, jeżeli mam to używam cukru trzcinowego)
  • 6 jajek
  • opcjonalnie: garść grubo pokrojonych orzechów lub migdałów

Składniki brownie

Przygotowanie Brownie

  1. Na małym ogniu stawiam rondel z niewielką ilością wody, a następnie na rondel stawiam szklaną miskę. W ten sposób gorąca para wodna szybko i sprawnie rozpuści co trzeba, a ja uniknę możliwości przypalenia czekolady.

    Brownie

  2. Do miski wrzucam masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę.

  3. Zawartość miski delikatnie mieszam, kiedy masło z czekoladą zaczynają się topić. I tak aż do uzyskania jednolitej gładkiej masy czekoladowej.

    Czekolada

  4. Po uzyskaniu jednolitej masy odstawiam miskę z czekoladą na bok do ostygnięcia.

  5. W drugiej misce ubijam mikserem mąkę z cukrem i jajkami – aż do połączenia się składników w jednorodną masę (cukier nie musi się rozpuścić).

  6. Do zmiksowanej masy wlewam rozpuszczoną czekoladę z masłem, wrzucam dodatki (np. orzechy) i całość starannie mieszam.

  7. Następnie przelewam masę brownie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno mieć 2 do 3 cm wysokości.

  8. Brownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza i piekę przez 20 minut.

  9. Po upieczeniu i ostudzeniu kroję na kwadratowe porcje i podaję na różne sposoby, na ciepło i na zimo, z lodami, z owocami, z polewą czekoladową i saute.

Ponieważ w chwili publikacji przepisu panuje dokuczliwy, czerwcowy upał, proponuję podanie brownie w towarzystwie świeżych i soczystych czereśni!

brownie przepis

Smacznego! :-)

Skomentuj Pod przepisem mamy już 110 komentarzy!

oceny: 20, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 110 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Bomba! Nie umiem piec ciast i poza kruchymi ciastkami maślanymi nie podejmuję rękawicy a tu proszę, niespodzianka-udało sie i jest pycha. Piekłam w tortownicy 24cm przez 30min wersję z orzechami włoskimi i jest git. Dzięki za przepis. Dodaję do notesu z przepisami.

    1. Jadłam ciasto już kilka razy pieczone przez kogoś innego i było dobre .
      W końcu upiekłam sama według przepisu i to jest pychota !
      Dzięki za przepis
      Ewa .

  2. 5

    Jest to najlepszy przepis na brownie dostępny wśród wielu w internecie! Piszę to z pełną odpowiedzialnością, jako osoba, która wypróbowała kilka przepisów i jako miłośnik oraz znawca tego przysmaku. Ciasto nie wysycha, jest idealne. A dzieci potrafią je zjeść w ciągu jednego wieczora… Polecam i dziękuję.

  3. Dzięki za przepis,to moje pierwsze brownie i wyszło super jak na zdjęciu. Napewno będę je modyfikować w przyszłości ☺

  4. 5

    Ciasto wyszlo extra, aczkolwiek zmniejszylem temperature do 180 i lekko czas pieczenia do 18 minut bo po nakuciu wykalaczka mialem wrazenie ze wyjdzie z tego suchy murzynek. Idealnie mokry w srodku. Rewelacyjny posmak melasy, bo zamiast bialego cukru, uzylem cukier trzcinowy dark muscovado. Dzieki :-)

  5. 5

    Gratuluję świetnego przepisu! Ciasto wyszło super, smakowało całej rodzinie! Polecam użyć gorzkiej czekolady Lindt „Strawberry intense”- nadaje ciekawy truskawkowy posmak ;)

  6. 5

    Wyszło cudownie, choć zamiast większości mąki dodałam zmielone orzechy włoskie i laskowe. Dodałam też troszkę mniej cukru i teraz wiem, że to nie był dobry pomysł. Dzięki temu zniknie dwa razy szybciej :D

  7. Wyszło!!! :) Długo szukałam przepisu, który nie da mi murzynka, a brownie i każdy przepis w internecie miał taką skazę w komentarzach.. Zdecydowałam sie na ten, bardzo przy tym zamartwiając o niepożądane wyrośnięcie. Lekkie uniesienie ciasta wprawiło mnie w stan przedzawałowy, ale po rozkrojeniu moim oczom ukazał się czekoladowy środek wyglądający jak czekoladowa masa. Czyli chyba dobrze..? :) Smakuje wyśmienicie, mam nadzieję, że nie wywoła też choroby żołądka. ;) Dzięki za przepis Tomek! :*

  8. 3

    Blacha 60 x 30 cm? Gratuluję posiadania piekarnika, do którego takowa blacha wchodzi… :)) Ponadto przy tej ilości masy i tak wielkiej blasze to chyba wychodzi wafel brownie, a nie ciasto. Panie Tomku, czy aby na pewno do podanego przepisu nie wkradł się jakiś błąd?

  9. To już moje kolejne brownie, tym razem z Twojego przepisu. Niestety ja od ciasta brownie oczekuje, że będzie bardzo mokre w środku. 200 stopni + 20 minut tego efektu nie daje – ba! nawet 15 minut (bo na tyle zostawiłam) to za dużo :D Ciasto pyszne, ale będę eksperymetować dalej ;D

  10. Och.. :) Cudeńko. Smakuje pysznie. Ja osobiście dałam jeszcze mniej cukru. Podałam z lodami waniliowymi i sorbetem z mrożonych truskawek. Uważam, że świetnie komponuje się z jogurtem greckim i wszelkimi owocami. Mam pytanie. Czy można by było dać trochę kawy rozpuszczalnej czy to zepsuło by smak? Ile czasu może stać brownie? Dziękuję panu za cudowny przepis! :)

  11. o. tak. zdecydowanie polecam opcję „brownieowo-owocową”. ja swoje serwowałam z jeżynami. zapraszam do galerii zdjęć i przepisu. może rówiez się spodoba..?

  12. A można użyć cukru pudru ? Jeśli tak to w jakich ilościach ? A i jeszcze w jakiej formie się to piecze ;) Wygląda bosko, muszę spróbować

  13. Pytanko (może z księzyca:)): A pieczemy na termoobiegu czy „góra/dół”. ja dopiero przestawiam sie na piekarnik elektryczny…

  14. Dzisiaj pierwszy raz upiekłam ciasto wg Twojego przepisu, z drobna modyfikacja (dodałam szczyptę soli i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej do płynnej czekolady, żeby podkreślić smak) wyszło fenomenalne. Dziękuję za inspirację ;)

  15. Witam , długo zbierałam się do upieczenia brownie, dzisiaj w końcu nadszedł ten dzień:) Właśnie wyjełam z piekarnika i czekam na męża z konsumpcją:) Choć pokusa ogromna by już spróbować :0
    Pozdrawiam

  16. Jeszcze nie próbowałam, ale zaraz ide robić mam nadzieje że to ciacho stanie się jednym z moich ulubionych i że posmakuje całej mojej rodzince!!!

  17. Tomku,
    bardzo Ci dziękuję za ten przepis, ale mam jedno pytanko :) ostatnio robiłam Brownie wg twojego przepisu i smakowało świetnie ale niestety niczym nie różnił się od naszego murzynka, ciasto wyrosło mi troszeczkę za mocno i nie było tak zbite jak Brownie powinno być, piekłam w odpowiedniej temp i czasowo też wydaje mi się że dobrze, czy masz może pomysł co jeszcze mogło mieć wpływ na to?
    Pozdrawiam serdecznie!!

  18. Wczoraj pierwszy raz w życiu zrobiłam brownie według Pańskiego przepisu i wyszło znakomicie!!! Przepis prosty, szybki i efekt wyśmienity, a ponieważ u nas też był wczoraj upał podałam ciasto według sugestii z czereśniami – ciekawa kombinacja :) Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za ciekawe doznania smakowe :)

  19. Fajny przepis, tylko chyba lepiej robić połowę porcji (o czym wspomniałeś) :) Dobry pomysł z cukrem trzcinowym zamiast białego. Po upieczeniu ciasto wychodzi napawdę cieniutkie, ale bardzo przyjemnie się je je :D Dzięki!

  20. Własnie włorzyłam ciasto do piekarnika, pięknie pachnie już nie moge sie doczekać degustacji ^^ bardzo prosty przepis a efekt boski dzięki :D

  21. Ciasto wyszlo pyszne, potwierdza to malzonek, ktory zjadl na raz pol blaszki.
    Zamienilam biala make na pelnoziarnista, uzylam fruktozy i dodalam o 1 jajko mniej, mozna jesc bez wyrzutow sumienia :)
    Super przepis.

    1. czysta fruktoza nie jest najlepszym pomysłem – jest bardziej „tłuszczogenna” niż odpowiednia ilość sacharozy, czy glukozy ;) by zredukować kalorie polecam zmniejszyć ilość zwykłego cukru, czyli sacharozy właśnie :)

  22. Wspaniały przepis, usiłowałam już z kilku innych robić i nie wychodziło, a tu szybko do zrobienia i wyszło przepyszne :)

  23. A ja zmieniłam brownie na bardziej „zdrowe” – ze względu na to, że było robione dla taty, który niestety ze względu na serce musi uważać na tłuszcz i cukier. Połowę cukru zamieniłam więc na płynny słodzik do pieczenia, dopełniłam objętościowo otrębami owsianymi. Masło wymieniłam na jogurt bałkański o bardzo gęstej konsystencji. Dałam 1,5 tabliczki czekolady i dopełniłam dwiema kopiastymi łyżeczkami kakao. Może nie jest to w stu procentach brownie klasyczny ale z pewnością możliwy do konsumpcji dla osób ograniczonych dietą z powodów zdrowotnych :)

    1. Co ciekawe – tak zmienione ciasto nie smakuje jak gorszy zamiennik – jest bardzo słodkie, mocno czekoladowe, wilgotne a po podgrzaniu wprost się rozpływa!
      W planach mam też modyfikację Twojego ciasta marchewkowego – eliminacja masła i części cukru. Oczywiście w komentarzu pozostawię opis zmian i opis efektu :)

  24. Właśnie upiekłam Brownie:-) Pyszności! Nie mogłam się powstrzymać,musiałam zjeść kawałek. Inaczej bym nie zasnęła;-)

    Ps. Piekłam około 30 min.
    Pozdrawiam.

  25. Upieklam ciasto zgodnie z przepisem…i nie wyszlo. O toz to, ciasto wyroslo…? Tak, to jest dla mnie po prostu niewiarygodne. Mimo iz robione bylo zgodnie z przepisem, nie wyszlo mi Browni tylko ciasto czekoladowe. Ale i tak jest dobre, pozdrawiam. (nie wiem jak to mozliwe xD)

  26. wyszło cudownie, wręcz idealne :) tylko boję się, bo przypaliłam na górze trochę, bo w środku było płynne, jak wkładałam patyczek, jak tego uniknąć?

    1. Z brownie o to chodzi zeby byl tzw. „zakalec” :) Jesli bylo plynne w srodku to tym lepiej. Nie trzeba sprawdzac patyczkiem :)

    1. Przy podanych proporcjach zwykle używam długiej keksówki – wtedy brownie jest nieco wyższe. Ewentualnie używam blachy o wymiarach ok. 20 na 30 cm i wychodzi brownie niewysokie.

  27. Rewelacja. 15 minut roboty, a satysfakcja gwarantowana. Ma twardą skorupkę, a mięki czekoladowy środek rozpływa się w ustach.
    Pozdrawiam ;)

  28. Właśnie je robię, a tak się zastanawiałem czy jak bym dała trochę proszku do pieczenia czy by to bardzo zmieniło ciasto które chyba nie dokonać powinno wyros, ale zawsze jak w pl coś przykalcowatego mi wychodziło nawet jak powinno mieć taka konsystencje to uważane było za złe wykonane

    1. Esti spróbować nie zaszkodzi – a nuż taka wersja bardziej będzie Tobie pasowała :) Ja wolę takie zbite i nie wyrośnięte ciasta bez proszku do pieczenia albo z jego minimalną ilością.

  29. aaaa, i jeszcze jedno: nie wiem czy to profanacja czy też nie, ale zamiast rozpuszczać masło i czekoladę w kąpieli wodnej, usprawniam sobie pracę wykorzystując do tego mikrofalówkę. Tak!!! Podgrzewam tylko parę chwil, aby składniki zaczęły się rozpuszczać, a potem mieszam łyżką i wychodzi super płynna masa, którą wlewam do obitej masy jajeczno-cukrowo-migałowej bez czekania aż ostygnie :)

  30. Tomku, ja piekę brownie z takiego samego przepisu. Ale kiedyś pokusiłam się o zamianę mąki na zmielone migdały i dodatkowo o dodanie soku z limonki i startej skórki z limonki (lub z cytryny). Wypróbuj, boskie!!!!!!!! Sama nie wiem, która wersja lepsza :)

Czego szukasz?

css.php