zajadam.pl

Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Ciasteczka z fasoli. Z fasoli? Fasoli? Tak :) Są bardzo smaczne, zdrowe i przy okazji niesamowicie intrygujące – nieprawdaż?

Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego, a zorganizowanych przez firmę Brita. Stąd oczywiście zachęta do korzystania z filtrowanej wody przy gotowaniu fasoli :)

Składniki

  • 300 g fasoli białej
  • 3 jajka
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • 100 g czekolady deserowej
  • kawałek masła
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie

  1. Fasolę namocz (najlepiej na noc), gotuj aż będzie miękka, a następnie zmiksuj na gładką masę w blenderze.
  2. Drobno pokrój suszone owoce.
  3. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą pianę i dodaj je do fasoli.
  4. Dorzuć owoce i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  5. Dorzuć płatki.
  6. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej mikserem.
  7. Odstaw do lodówki na kilka minut.
  8. Po wyjęciu zacznij formować małe ciastka.
  9. Układaj na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut.
  10. Odłóż do wystygnięcia.

Zrób od razu podwójną porcję, ciastka znikają SZYBKO. 

Czekoladowe ciasteczka z fasoli

Skomentuj

Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Mam małe pytanko i mam nadzieję, że uzyskam od pani odpowiedź ponieważ kucharka ze mnie marna a ciasteczka spędzają mi sen z powiek od wczoraj. Mam fasolę czerwoną z puszkiwięc zamierzam nią zastąpić białą fasolę (mogę, prawda? :D) natomiast nie mam masła oraz czekolady (dieta w domu!). Czy mogę zastąpić masło oliwą lub olejem a czekoladę Nutellą? Po prostu mam te składniki na stanie od dłuższego czasu. Dziś kupiłam mieszankę orzechów i suszonych owoców więc czy mogę dodać także orzeszki drobno połamane? Bardzo proszę o odpowiedź! Ostatnio robiłam ciasteczka owsiane (zawsze bez mąki ale ostatnio chciałam aby i chłopak je pochrupał więc dałam mąkę), zamiast masła dałam oliwę z oliwek i wyszły okropne :/ Dodałam rodzynki w czekoladzie (innych nie miałam) i sądziłam, że to dobry pomysł ale czekolada się przypiekła i trąciła węglem… Bardzo proszę o odpowiedź, bo kolejnej wtopy nie zniosę psychicznie!

Czego szukasz?

css.php