zajadam.pl

Maliny w czekoladzie

Maliny w czekoladzie

Lato to dobry czas dla wszystkich smakoszy sezonowych produktów. Mamy prawdziwy wysyp owoców, z których możesz przygotować wiele pyszności. Dziś sięgam po owoce, na które aktualnie jest sezon i przygotowuję pyszny deser.

Tylko dwa składniki – maliny i czekolada tworzą niesamowite połączenie smakowe. Lekko kwaskowe owoce i czekolada deserowa to zestaw idealny. Przygotowanie deseru trwa dosłownie kwadrans. Maliny zerwane w przydomowym ogródku zanurzyłam w gorącej polewie czekoladowej i odstawiłam na kilka chwil do lodówki. Wyszło obłędnie.

Składniki

  • 1 szklanka malin
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Przygotowanie

  1. Maliny umyj i osusz na ręczniku papierowym.

  2. Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na małym ogniu ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

  3. Ostrożnie zanurz dolną część maliny (2/3 każdej maliny) w czekoladzie, pozostawiając odsłoniętą górę owoców.

  4. Maliny w czekoladzie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw do momentu, aż czekolada zastygnie. Przechowuj w lodówce.

Skomentuj

Zobacz również

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php