Na czasie:

Śliwki zapiekane z kruszonką

Trafiła do mnie spora porcja ekologicznych śliwek zebranych przez moich rodziców prosto z drzewa :) Były tak dojrzałe, słodkie i soczyste, że chyba połowę zjedliśmy od razu.

śliwki z kruszonką

Potem jednak zacząłem się zastanawiać co dobrego można by ze śliwek zrobić? Z pomocą przyszli fani na Facebooku i spośród kilkunastu ciekawych pomysłów wybrałem propozycję Kasi, która w komentarzu podała przepis na pudding śliwkowy (ponoć to „oryginalny angielski specjał„). Wyszło świetnie, dlatego uznałem, że warto zachować ten przepis na blogu.

śliwki z kruszonką

Składniki:

  • dojrzałe śliwki, ja miałem akurat dwa rodzaje – ilość śliwek najlepiej dobierz pod kątem liczby porcji, które chcesz uzyskać
  • masło, cukier (ja użyłem brązowego, może być biały) i mąka w proporcjach: 2,3,4 (czyli np. dwie łyżki masła, trzy łyżki cukru, cztery łyżki mąki) – ilość składników kruszonki dobierz na oko w taki sposób, żeby kruszonka pokryła szczelną warstwą śliwki
  • masło do nasmarowania formy

śliwki z kruszonką

Śliwki z kruszonką – przygotowanie

  1. Śliwki umyłem, przekroiłem na połówki i pozbawiłem je pestek.

  2. Naczynie żaroodporne wysmarowałem masłem i ułożyłem w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.

  3. Do miski wrzuciłem mąkę, cukier i masło, i palcami połączyłem składniki w taki sposób, żeby powstała z nich duża ilość niewielkich grudek. W przygotowaniu kruszonki ważna jest niska temperatura masła. Dzięki temu nie powstanie jednolita masa, tylko grudki masła nieco niedbale oblepione mąką i cukrem (zdjęcie poniżej).

  4. Kruszonkę wysypałem na śliwki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.

  5. Następnie naczynie wstawiłem na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.

  6. Śliwki z kruszonką podałem jeszcze gorące, kilka minut po wyjęciu z piekarnika. Kasia, od której otrzymałem przepis, polecała podawać ten deser w towarzystwie lodów waniliowych – ja zjadłem go bez dodatków, ale lody waniliowe z całą pewnością są dobrym dodatkiem do gorącego puddingu śliwkowego :)

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 25 minut
czas potrzebny: 35 minut
ilość porcji: 2
kuchnia polska
Deser

Surowa kruszonka przed upieczeniem:

śliwki z kruszonką

Tak prezentują się śliwki z kruszonką po wyjęciu z piekarnika:

śliwki z kruszonką

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 10 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Grażyna says:

    Zrobiłam dużo kruszonki z 300 g zimnego masła ,2 szkl.cukru i 3 szkl. mąki.Kruszonka na spód a na wierzch też kruszonka.śliwki w środek. Pycha

  • ANIA says:

    Oprócz śliwek też jabłka i trochę cynamonu. Reszta wg Twego przepisu i wyszli super :-D

  • Paulinka says:

    Odwiedzam Twoją stronę codziennie. Jest świetna, wspaniała. Przepis na pizze genialny, wyszła wyśmienita. Teraz szukam inspiracji na Wielkanoc.

    Czy śliwki do tego przepisu mogą być mrożone?? :)

    • Tomek Lach says:

      Paulinko dziękuję za tak miłe słowa! :) A śliwki w tym przepisie mogą być mrożone, możesz też dodać innych ulubionych owoców i skomponować własną wersję :)

  • BartekHa says:

    To crumble właśnie jest:) Pasuje ze wszystkim – wiśniami, rabarbarem, śliwkami. Co podejdzie pod rękę:) Ja robię tak, że na spód blaszki sypię kruszonkę (3/4), później owoce i reszta ciasta. Najszybszy placek świata:)

  • aanetaak says:

    Czy to angielskie crumble? Ja robię z jabłkami i cynamonem :) Ze śliwkami nie robiłam, dziś za to było drożdżowe ze śliwkami….. mniam ;)

    • Tomek Lach says:

      Aanetaak ja znam brytyjskie crubmle tylko w wersji zamrozonej, która po kilku minutach w mikrofali była podawana na deser w szkockiej restauracji, w której kiedyś pracowałem w UK ;) …było, że tak powiem, bez rewelacji – w przeciwieństwie do tego co widać na powyższych zdjęciach :)

  • Nieśka says:

    He he właśnie dziś włożyłam śliwki i gruszki pod kruszonkę z amarantusa preparowanego i płatków owsianych – mąka mi się skończyła. W reklamach grać, a nie filmiki na you tube kręcić albo lepiej: w filmach:P p.s. Bawi mnie tag „agroturystyka” – to chyba przez te śliwki;) Też trafiłam dziś na wyjątkowo dobre, a prosto z krzaka to przez klika dni wcinałam maliny u „teściowych”. Fakt, prawdziwa agroturystyka :P

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php