Kapusta zasmażana – jak u babci

Kapusta zasmażana to jedna z moich ulubionych potraw. Najlepsza i niedościgniona jest w wykonaniu mojej babci, która kapustę zasmażaną przygotowuje bez pośpiechu, maltretując nozdrza rewelacyjnymi zapachami.

Przepis, który przedstawiam opiera się kapuście kiszonej – bo taka moim zdaniem jest najlepsza. Nie widzę jednak przeszkód w zastosowaniu kapusty białej – dzięki temu otrzymasz po prostu potrawę o delikatniejszym i niezbyt kwaśnym smaku. Taka wersja przepisu na kapustę zasmażaną pojawi się na blogu innym razem.

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Składniki potrzebne do przygotowania kapusty zasmażanej

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oliwy
  • łyżka miodu lub cukru
  • pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
  • na zasmażkę: słuszna łyżka masła i dwie łyżki mąki

Kapusta zasmażana

Przygotowanie kapusty zasmażanej

  1. Kapustę kiszoną odsączam z nadmiaru soku

  2. Siekam wedle uznania, tak żeby łatwiej było mieszać kapustę w garnku.

    Kapusta zasmażana

  3. Kapustę wrzucam do garnka, a następnie zalewam wrzątkiem w taki sposób, aby woda przykryła całą kapustę

  4. Do garnka dodaję również posiekaną jedną cebulę

  5. Do kapusty dodaję pół łyżeczki soli, miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną ilość zairem pieprzu

    Kapusta zasmażana

  6. Następnie doprowadzam całość do wrzenia, zmniejszam ogień i gotuję kilkadziesiąt minut, aż kapusta będzie miękka

  7. Na oliwie podsmażam drobno posiekaną drugą cebulę. Kiedy już ładnie się zarumieni dodaję łyżkę masła i dwie łyżki mąki.

  8. Cebulę z masłem i mąką zasmażam na złoty kolor, a kiedy zasmażka nabierze ładnego złotego koloru wlewam na patelnię chochelkę wody zaczerpniętej z gotującej się kapusty

  9. Zasmażkę mieszam pieczołowicie z wodą aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaję zawartość patelni do gotującej się kapusty i całość starannie mieszam

  10. Na koniec przyprawiam kapustę do smaku solą i pieprzem

przygotowania: 10 minut
czas wykonania: 35 minut
czas potrzebny: 45 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs. Ja zwykle podaję ją w towarzystwie ziemniaków. Jestem tak dużym fanem tego dania, że jem kapustę zasmażoną nawet na zimno, dodaję do kanapek, a nawet do pizzy!!! :-)

Kapusta zasmażana z boczkiem

Smakoszom mięsa polecam rozszerzyć przepis o pokrojony w drobną kostkę boczek. Przed przygotowaniem zasmażki podsmażam boczek na patelni. Kiedy wytopi się niego nieco tłuszczu dorzucam cebulę i smażę oba składniki aż się zarumienią. Następnie dodaję mąkę i dalej postępuję zgodnie z przedstawionym wyżej przepisem.

SMACZNEGO!

Zobacz przepis w wersji wideo:

SubskrybujNie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 227 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 227 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Wiola says:

    Świetny przepis. Wychodzi pyszna kapustka. Ja dodaję jeszcze odrobinę suszonej albo mrożonej magii czyli lubczyku.

  • Beata says:

    Ja po ugotowaniu i doprawieniu kapusty dodaję usmażone skwareczki z boczku surowego,mieszam i dodaję 2 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrobionej w pół szklanki wody.Trzeba to szybciutko wlać i mieszać by nie zrobiły się kluchy.wylączam gaz i gotowe.Pychota.

  • Moni says:

    Już czwarty raz robię kapustę z tego przepisu, pyszne. Właśnie kiszoną, do schabowego. Nie wyobrażam sobie inaczej.

  • Adam says:

    Tomek dzięki za przepis ,kapusta zasmażana jest superrrrr;
    miód dodał jej „kopa”…pozdrawiam……

  • janusz says:

    zajefajnie pierwszy raz robiłem a zawsze był to dotatek do kluchów jest ok!!!!!!10 na10

  • Jacek says:

    Coś fantastycznego!!! Dodaję jeszcze drobno pokrojony bekon i odrobinkę mączki z prawdziwków.
    Szczerze mówiąc za ten przepis 5 gwiazdek to zdecydowanie za mało :)

  • Ada says:

    Nigdy wcześniej nie robilam bo nie potrafiłam jej zrobić. U mamy bardzo mi smakowała i robilam niby tak jak ona a wychodzila okropna. I w końcu madejszła ona, czyli Twoja kapucha a raczej przepis na nią, robie ja przynajmniej raz w tygodniu i ciagle nie mam jej dosyć. Baaardzo wielkie dzięki

  • Ewa says:

    Ja uwielbiam kapustę zasmazaną właśnie sporządzoną według tego przepisu z kotletem mielonym lub schabowym…. Pychotka. Polecam ten przepis smak jest wyborny

  • Monika says:

    Fantastyczna. Robiłam pierwszy raz w życiu i wyszła dokładnie taka, jak chciałam. Dziękuję

  • Ernest says:

    Pycha, pycha jeszcze raz pycha. Robiłem pierwszy raz i wyszło pysznie, ja dodałem jeszcze od siebie kminek, bo dla mnie to podstawa w smaku kapuchy. Dzięki za proste wytłumaczenie krok po kroku tej teraz niech napisze prostej czynnosci, pozdrawiam.

  • Monika says:

    Mistrzostwo. Dodałam troszkę za dużo zasmażki przez co trochę uciekał mi smak, ale dodałam odrobinę soku z kapusty i wróciło do normy. Mój facet (Brytyjczyk) oszalał na punkcie tej kapusty. Musiałam pilnować garnka, bo inaczej skończyłabym gotowac, ale puste naczynie. XP

  • stoper says:

    Właśnie wyłączyłem gaz pod kapustą, jest fenomenalna. Polecam

  • Weronika says:

    Zrobiłam według przepisu z jedna małą wzmianką, zamiast ukwaszonej kapusty dodałam lekko ukwaszoną z marchewką – wersja surówkowa i muszę przyznać, że przepis super!

  • Starszy facet. says:

    Coś niesamowitego ! Czyżbyś w latach swojej młodości uczą się naprawiać samochody? Bo ja tak i dlatego szukam przepisów…

  • Menio says:

    Czy można dodać do tej kapusty grzyby i ew. jak i w którym momencie gotowania?

  • Natalia says:

    A ja moja kapustę kiszoną podsmażam na patelni z cebulką,zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i świeżo mielonym pieprzem. Jak się zacznie wszystko lekko rumienić dodaje kilka namoczonych wcześniej grzybów leśnych pokrojonych w drobną kosteczkę, podsmażam jeszcze chwilę i podlewam wodą spod grzybów i dolewam zwykłej wody tak aby przykryć kapustę. W miarę jak woda odparowuje, podlewam aż wszystko razem ugotuje się do miękkości, na koniec odrobina majeranku i zasmażka! Wychodzi Pycha!

  • Ewa says:

    Tesknilam za taka kapusta!!! krok po krokus zrobilam w/g przepisu – COS WSPANIALEGO!!! Wspanialy dodatek do drugiego dania z miesem ale SUPER z przysmazana kiszka!!! PALUSZKI LIZAC!!! DZIEKUJE!!

  • Elunia Dudzio says:

    Super przepis. Kapusta palce lizaćmniam mniam

  • Anna S says:
    5

    Fantastyczna :))))) Dziękuję za przepis :)

  • Marek says:
    5

    Pycha!

  • violka says:

    Noooo nie powiemmmmmm!!!!!jest pychotka:)pozdrawiam i życze Wesołych swiąt:)

  • julita says:

    Dzięki za ten przepis! Też pamiętam kapustkę mojej Babci, ale młoda byłam, kiedy Babcia odeszła. Paru rzeczy mnie nauczyła, ale na kapustę „nie zdążyłam się załapać”. Potem próbowałam, ale czegoś zawsze mi brakowało. Twój przepis jest bardzo fajny.Raz jeszcze dzięki.
    Miłych Świąt!

  • Edwin says:

    Fantastyczny przepis!
    Zrobiłem jako dodatek do golonki po bawarsku.
    Teraz moje córki domagają się tego samego na Święta.
    Dziękuję.

  • Wlocieski says:

    Nie mam oliwy. Może być kilka kropel oleju?

  • Klaudia says:

    Witam,

    Czy kapustę nalezy wczesniej plukać?

    Klaudia

  • Iwona says:
    5

    Dzięki za przepis, jesteś wielki! Smakuje wszystkim wyśmienicie .

  • Magda says:
    5

    Super :)

  • Mada says:

    Genialny przepis za który bardzo dziękuję. Mój mąż uzależnił się od tej kapusty muszę mu robić raz w tygodniu. :):):)

  • Kasia says:
    5

    Mam pytanko czy taka kapustke można przygotować 2 dni wczesniej i wstawić ja do lodówki….nie straci na smaczku???? Bardzo proszę o odpowiedź

  • Zlotko says:

    Jako największa fanka lecza Twojego przepisu :) i posiadaczka wiadra kapuchy ukiszonej przez teściową mam zamiar przepis wypróbować i oczywiście podzielę się kulinarnymi doświadczeniami :)

  • Mirosław says:

    Bardzo dobry przepis. Wyjątkowo smakuje całej rodzince.

  • Robercik says:
    5

    A jak pieknie wygląda w połączeniu z golonką.

  • orsztyn says:

    Oczywiście, że kapusta tak przyrządzona jest dobra. Sposób prosty, bez udziwnień i znany powszechnie. Dodam tylko, że jeśli z boczkiem to nie wędzonym, no i kapusta kiszona a nie kwaszona (bo to różnica).
    Na marginesie najlepsza kapusta to ta wigilijna z grochem i grzybami a do tego ryba. A najzdrowsza to surówka z kiszonej z dodatkiem marchwi, całość skropiona olejem, z dodatkiem soli i pieprzu. Wszystko kiszone jest zdrowe, a wodę to wypij z kapusty czy ogórków kiszonych a nie wylewaj.
    Pozdrawiam

  • Kotek says:
    5

    Bez cebulki to też smakowalo,dzięki wielkie,pierwszy raz robiłem

  • Lovo says:
    5

    To moja pierwsza kapusta zasmażana jaką robiłem. Ten przepis sprawił, że wyszło mega pysznie. Dzięki wielkie!!! To są właśnie Babcine smaki…

  • Beata says:
    5

    Ocena 10/10 super przepis, dzięki! Mam 47 lat i uczę się…..

  • Andrzej says:
    5

    Dziękuję za przepis,właśnie zajadam,pyszne!

  • Anna says:
    5

    Dziękuję,zrobiłam wg.przepisu ,wyszło pysznie

  • steinig grazyna says:

    a ja wlasnie nie znam kapusty slodkiej!!! wez ja wymysl a ja ugotuje…..

  • Piotr says:
    5

    Super przepis. Zrobilem z mala modyfikacja, dodalem kminek.

  • Wiktor says:
    5

    Przepis rewelacja. Zafascynowany kapustą zasmażaną w jednej z knajp postanowiłem sam zacząć robić i ten przepis jest najlepszy! :)

  • Libi says:
    5

    Najlepsza zasmażana kapusta jaką jadłam. Dziękuję bardzo za przepis! xxx

  • Agnieszka says:

    Od dawna przymierzałam się do samodzielnego wykonania kapusty, jako dodatku do mięsa, ale miałam wątpliwości czy wyjdzie. Dziś w końcu się zmobilizowałam i w oparciu o powyższy przepis w końcu ją zrobiłam. Efekt był taki, że mój mąż, który generalnie nie przepada za kapustą zjadł ze smakiem :)
    Polecam serdecznie zarówno danie jak i przepis :)

  • Ewa says:
    4

    Polecam. Jak na pierwszy raz to wyszła super. Przepis w formie tekstowej trochę odbiega od wersji video z której korzystałam i to moja jedyna uwaga.

  • Daria says:
    5

    Kapusta zasmażana najlepsza jaką jadłam, to również ta w wykonaniu mojej babci. Zawsze robiona z białej kapusty. Do Twojego przepisu trafiłam szukając alternatywy dla zwykłej kiszonej kapusty, która jest u mnie stałym dodatkiem do smażonych ryb. Dziś będzie w wersji zasmażanej ( to zawsze jakieś urozmaicenie :) ). Właśnie skończyłam robić i zapisuje przepis, bo w tej wersji bardzo mi smakuje i na pewno będzie częściej gościła na naszych talerzach. Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

  • K says:

    Już zobaczyłam w filmiku :)

  • K says:

    Gotować pod przykryciem?

  • adzia says:

    Kapusta wyszła super.

  • Mirek says:
    5

    Ratunku! Co zrobić jak po dodaniu zasmażki i wymieszaniu dopiero odkryłem, ze wyszła zdecydowanie za kwaśna:/

  • sm says:

    pychota! Zrobiłam dzisiaj na niedzielny obiadek, palce lizać:)

  • Joanka says:
    5

    Kapusta marzeń, przepis idealny, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie podjadać jej cały czas prosto z garnka ;). Ja użyłam zwykłej kapusty, nie kiszonej, ale wcale się nie zawiodłam, bo wyszła bosko :))))

  • Izabela says:

    Super kapusta wyśmienita!!!!! Pychotka!!!!!

  • Mirek says:
    5

    Pierwsza klasa, kapusta taka jak kiedyś babcia robiła. Mniam!

  • Mirek says:

    Rewelacja! Już w trakcie robienia zapachniało mi babciną kuchnią. Wyżerka pierwsza klasa!

  • Karolina says:
    5

    Pierwszy raz robiłam :) Według Pana przepisu – wyszło nieziemsko pysznie :D Dziękuje!

  • GOSIA says:

    Kapusta świetna , cała rodzinka zajada ją ze smakiem , szczerze polecam

  • Kasia M. says:
    5

    Po raz pierwszy w życiu zrobiłam kapustę zasmażaną i to właśnie z tegoż przepisu, wyszła wyśmienita :) Nareszcie mój mąż będzie chwalił moją kapustę zasmażaną, a nie cudzą . Dziękuję :)

  • Jacek says:
    5

    Kapusta zasmarzana palce lizać!W sam raz na Wigilijny stół.

  • sylwia12345 says:
    5

    Super przepis oczywiście zmodyfikowałam go troszkę bo cebulkę podsmażyłam na tłuszczu z boczku a dalej już tradycyjnie masełko i mąka :) wyszło przepysznie moja pierwsza zasmażana kapustka :D Pozdrawiam

  • jadzia says:

    super dzisiaj zrobiłam,pycha.Dzięki

  • Krzysztof says:

    Za pierwszym razem niestety nie udało się. Drugie podejście z boczkiem już lepiej. Super przepis.

  • Wojtek.M says:
    5

    Za pierwszym razem mi nie wyszło ….. Dziś spróbowałem ponownie , myślałem że zmiażdży mi podniebienie , ten Smak , Zapach , Konsystencja , na prawdę wielkie WoW !!!! O takiej Kapuście marzyłem . Pozdrawiam i Dziękuję Wojtek

  • Jola says:
    5

    Ta kapusta stała się hitem w mojej rodzinie.

  • Jacek says:
    5

    rewelacja, wymaga doprawienia wedlug indywidualnego smaku

  • kapusta says:

    Mniam!

  • zgred says:
    5

    Zrobiłem, spróbowałem. Jest super !

1 2
Ilość komentarzy: 227 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php