Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Kokos

Jest owocem palmy kokosowej. Ma brązowy kolor i kształt wielkich kul pokrytych twardą skorupą. Zbudowany jest z trzech warstw:

  • zewnętrznej – jednolitej, cienkiej i gładkiej
  • środkowej – włóknistej
  • wewnętrznej – w której znajduje się twarda skorupa

Kokos, który możemy nabyć w sklepach jest najczęściej pozbawiony zwykle tych dwóch pierwszych warstw. Skorupa otacza nasiono zwane orzechem kokosowym. Ciekawostką jest to, że nasiono na początku jest puste w środku, dopiero gdy dojrzeje wypełnia je płynne bielmo zwane mlekiem kokosowym. Kokos sam w sobie jest bardzo pożywny i bogaty w błonnik.

Kokos jest jednym z najcenniejszych darów natury, bogatym w witaminy oraz składniki odżywcze, z którego uzyskujemy:

  • miąższ kokosowy – biały i mięsisty. Składa się głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są o wiele łatwiej trawione i przyswajalne przez nasz organizm. Po wysuszeniu miąższu otrzymuje się tzw. „koprę”, z której wyrabia się olej kokosowy czy wiórki kokosowe.
  • sok kokosowy – znajduje się we wnętrzu owocu. Nie zawiera żadnych zanieczyszczeń i jest płynem sterylnym, aż do momentu otwarcia kokosu. Sok kokosowy jest jednym z najbogatszych źródeł elektrolitów, których zawiera więcej niż większość napojów izotonicznych używanych przez sportowców. Jest także bogatszy od banana w potas. Zalecany jest przy biegunce, wymiotach i problemach żołądkowych.
  • olej kokosowy – uznawany za najzdrowszym olej na ziemi, posiadający przy tym właściwości lecznicze. Wyciskany jest z miąższu kokosa. Najczęściej spotykany jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej – lekko żółty. Ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne. Zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Ponadto olej kokosowy jest takim tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.

Palma kokosowa jest więc nie bez kozery, dzięki swym bezcennym orzechom i możliwościom zastosowania, nazywana “drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Jest to najszczersza prawda, ponieważ człowiek z palmy kokosowej jest w stanie, wykorzystać do różnych celów, niemalże wszystko, każdy jej element.

tagi: , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php