zajadam.pl

Makaron Penne

Jest typowym makaronem kuchni włoskiej, pochodzącym z południa Włoch. W Polsce nazywany “piórami”. Ma kształt rurek, ukośnie ściętych po bokach, które mogą być karbowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Penne jest makaronem najwyższej jakości wyprodukowanym w 100% z semoliny z pszenicy durum. Semolina, jest jednym z najlepszych i najzdrowszych składników mąki. Makaron, który z niej otrzymujemy jest wyjątkowy, ma jasnożółtą barwę, a po ugotowaniu nie skleja się (jedna z ważniejszych jego właściwości:)).

Makaron penne posiada duże wartości odżywcze: jest bogaty w błonnik, białko, tłuszcz i węglowodany. Makaron penne doskonale pasuje do gęstych sosów mięsnych lub warzywnych czy zapiekanek.

Jego nazwa sięga czasów, gdy do pisania używano gęsiego pióra, którego końcówka ścinana była pod odpowiednim kątem, by uzyskać “stalówkę”.

Makaron jest z nami od zawsze, a przynajmniej takie można odnieść wrażenie:) I coś w tym jest! Gdyż pierwsze ślady istnienia makaronu sięgają roku 3000 p.n.e.. Czego dowodzą znalezione w grobach etruskich narzędzia do wałkowania i wyrabiania ciasta z mąki i wody.

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Nie wiem co z moją pocztą,więc skoro mam ,,komentarzową,,łączność biegnę z przepisem na Penne rigate con funghi-czyli pióra z pieczarkami. Proste i smaczne,jak niemal każda pasta:)
    Zatem (ilości na tzw. oko):
    40 dag penne rigate
    20 dag pieczarek
    10 dag boczku
    przecier pomidorowy
    czosnek,siekany szczypior,świeża bazylia
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    oliwa z oliwek,pieprz,sól
    Pokrojone pieczarki odparować na suchej patelni,dodać oliwę(jakieś 2 łyżki)i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażyć mieszając(czosnek- jak kto lubi,do tej ilości mogą być 2 ząbki,ja daję więcej,bo go uwielbiam). Osobno podsmażyć boczek,połączyć z pieczarkami,wlać wino i gotować bez przykrycia aby nieco całość odparowała. Wymieszać z przecierem pomidorowym(także wg uznania) i posiekaną bazylią,doprawić solą(ja używam tylko soli morskiej z młynkiem)i pieprzem(moim zdaniem najlepszy to pieprz kolorowy także z młynkiem Kamis).
    Makaron ugotowany al dente odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem,wyłożyć na podgrzany talerz i posypać szczypiorkiem. Smacznego:)

Czego szukasz?

css.php