zajadam.pl

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

Czasami człowieka opanowuje dzika chęć zjedzenia czegoś bardzo smakowitego – nieważne wtedy są kalorie i pora spożywania posiłku. Ma być na ciepło, z dużą ilością rozpływającego się sera… …mmmm.

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem

A kiedy tak mnie najdzie, to biegnę do lodówki i rozglądam się za składnikami potrzebnymi do przygotowania domowego, improwizowanego fast food’a :)

Do ciastek francuskich ze szpinakiem i serem potrzebne są:

  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
  • ok. 200 gram szpinaku w liściach (baby spinach)
  • ser żółty (proporcje wedle uznania)
  • dwa ząbki czosnku
  • dwie łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Szpinak najpierw dokładnie płuczę i odsączam z wody.
  2. Na patelni rozgrzewam oliwę wraz z wyciśniętym czosnkiem.
  3. Kiedy tylko czosnek zaczyna się smażyć dodaję szpinak, sól i pieprz i duszę krótko, aż liście szpinaku zmiękną. Zaraz potem odstawiam patelnię ze szpinakiem do ostygnięcia.
  4. Tymczasem zabieram się za ciasto francuskie, z którego wykrawam kwadratowe kawałki (wielkość wedle uznania – ja lubię ciastka na dwa/trzy kęsy, więc wycinam kwadraty o boku ok. 8 cm)
  5. Na połowę kwadratowego kawałka ciasta francuskiego nakładam plaster sera, a następnie łyżkę szpinaku.
  6. Następnie połówkę ciasta bez farszu zawijam na górę i dociskam boki trójkąta, tak aby krawędzie ciasta dość dobrze się ze sobą zespoliły. W trakcie pieczenia zwykle ciastka otwierają się na tym łączeniu i część nadzienia wypływa, ale jest to jak najbardziej wskazane – dzięki temu część sera jest bardzo ładnie przyrumieniona i całość zyskuje dodatkowy smaczek.
  7. Każde tak przygotowane ciasto smaruję jeszcze po wierzchu oliwą z oliwek (może też to być np. żółtko jajka). Dzięki temu ciastka zyskają ładną, złocistą barwę.
  8. Gotowe trójkąty przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  9. Ciastka piekę przez ok. 20 minut (ale zamiast stopera bardziej przyda się bystre oko – kiedy ciastka zaczynają się brązowić, to znaczy że można je wyciągać).
  10. Następnie odstawiam blachę, aby ciastka nieco przestygły i jeszcze dość mocno ciepłe podaję na stół – SMACZNEGO!
Skomentuj Pod wpisem mamy już 6 komentarzy!

Ilość komentarzy: 6 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Mama pytanie, czy takie ciastka można przygotować wcześniej i upiec je następnego dnia? Czy to ciasto nie rozmięknie? Czy też można je upiec dzień wcześniej i później przygrzać w piekarniku?

  2. Hmmm, właśnie zjedliśmy…. było przepyszne :-) pomysł rewelacyjny, zalety: szybko, tanio, smacznie i lekko… zamiast sera żółtego dodałam mozzarelle… NIEBO W GĘBIE :-)

Czego szukasz?

css.php