zajadam.pl

Kanapka z figami (bez maku)

Nie warto w codziennych zakupach popadać w rutynę, nie warto pędzić przez sklep z nosem zanurzonym w liście zakupów. Warto rozejrzeć się za czymś nowym. Może akurat mamy sezon na ciekawe owoce, warzywa i można je kupić za grosze? Początek października to czas, w którym półki zaczynają zapełniać się dynią, ale jest to również dobry moment na wypatrywanie świeżej figi.

kanapka z figami

Ja w hipermarkecie kupiłem świeże, dorodne i dojrzałe figi po ok. 1 zł za sztukę – taniocha. A że w środku tygodnia ciężko mi znaleźć czas na stanie przy garach, figi zużyte zostały w najprostszy możliwy sposób. Pokroiłem je na plasterki i użyłem jako głównego składnika kanapek.

Nudno nie było, było przepysznie. Na kromce chleba wylądowały:

  • masło
  • dwa plastry szynki
  • żółty ser
  • odrobina suszonych pomidorów własnej roboty
  • kilka plasterków figi
  • odrobina kiełków rzodkiewki
  • kilka kropel oliwy z oliwek

kanapka z figami

Takie zestawienie składników zagwarantowało oryginalny i niebanalny smak kanapki. Nie była ani za sucha, ani zbyt wilgotna. Figi pomimo tego, że są słodkimi owocami, bardzo dobrze nadają się do nie słodkich dań – nie tylko kanapek i sałatek, ale też do pieczonego lub duszonego mięsa. W dodatku, jak widać na zdjęciach, jest to dobra propozycja dla wzrokowców :)

SMACZNEGO!

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php