Na czasie:

Bułka z serem pleśniowym, powidłami dyniowymi, figami i roszponką

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

Śniadanie do pracy czy do szkoły nie musi być nudne, nawet jeżeli po raz tysięczny bazuje na bułce czy kromkach chleba.

Takie oto pysznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące kanapki zrobiłem ostatnio, aby umilić Alicji pierwsze prawdziwie jesienne poranki spędzone w pracy. Do tego celu wykorzystałem m.in. prezentowany niedawno przepis na powidła dyniowo-pomarańczowe.

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

 

Składniki

  • dwie bułki kajzerki lub inne ulubione pieczywo
  • masło
  • ser camembert
  • świeże figi
  • zielenina w postaci roszponki, rukoli lub zwykłej sałaty
  • powidła dyniowo-pomarańczowe lub inne o podobnym smaku, raczej niezbyt słodkie
  • majonez

Wykonanie

  1. Połówkę bułki posmaruj solidnie masłem

  2. Ułóż na bułce plastry sera, posmaruj je powidłami, a następnie dodaj plastry świeżej figi i tyle zielonych liści, ile lubisz.

  3. Górną połówkę bułki posmaruj majonezem wedle uznania i połóż na górze, wieńcząc najlepszą kanapkę, jaką zjesz w tym tygodniu! :-)

przygotowania: 5 minut
czas wykonania: 5 minut
czas potrzebny: 10 minut
ilość porcji: 3

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Dziku says:
    5

    Można też zrobić bardzo łatwo dżem z fig, który świetnie pasuje do serów pleśniowych! Wystarczy podsmażyć pokrojone figi na patelni i zalać syropem/miodem i podgrzewać do zagęszczenia. Jak nie mamy żadnego syropu albo miodu to można wcześniej skameralizować cukier i do niego wrzucić pokrojone figi.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję