zajadam.pl

Bułka z serem pleśniowym, powidłami dyniowymi, figami i roszponką

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

Śniadanie do pracy czy do szkoły nie musi być nudne, nawet jeżeli po raz tysięczny bazuje na bułce czy kromkach chleba.

Takie oto pysznie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące kanapki zrobiłem ostatnio, aby umilić Alicji pierwsze prawdziwie jesienne poranki spędzone w pracy. Do tego celu wykorzystałem m.in. prezentowany niedawno przepis na powidła dyniowo-pomarańczowe.

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

 

Składniki

  • dwie bułki kajzerki lub inne ulubione pieczywo
  • masło
  • ser camembert
  • świeże figi
  • zielenina w postaci roszponki, rukoli lub zwykłej sałaty
  • powidła dyniowo-pomarańczowe lub inne o podobnym smaku, raczej niezbyt słodkie
  • majonez

Wykonanie

  1. Połówkę bułki posmaruj solidnie masłem

  2. Ułóż na bułce plastry sera, posmaruj je powidłami, a następnie dodaj plastry świeżej figi i tyle zielonych liści, ile lubisz.

  3. Górną połówkę bułki posmaruj majonezem wedle uznania i połóż na górze, wieńcząc najlepszą kanapkę, jaką zjesz w tym tygodniu! :-)

Bułka z serem, figami, roszponką i powidłami dyniowymi

Skomentuj

oceny: 1, śr. ocena: 5

5

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. 5

    Można też zrobić bardzo łatwo dżem z fig, który świetnie pasuje do serów pleśniowych! Wystarczy podsmażyć pokrojone figi na patelni i zalać syropem/miodem i podgrzewać do zagęszczenia. Jak nie mamy żadnego syropu albo miodu to można wcześniej skameralizować cukier i do niego wrzucić pokrojone figi.

Czego szukasz?

css.php