zajadam.pl

Chrzanowa pasta z bobu

Pasta kanapkowa z bobu

Odczarowuję bób i szukam dla niego zastosowań innych niż tylko podjadanie całych, ugotowanych na miękko fasolek. Ostatnio wpadłem na pomysł, aby inspirując się hummusem (ciecierzyca ma podobną konsystencję do bobu) przygotować pastę kanapkową z bobu.

Wyszło na tyle super, że przepis musiał pojawić się na blogu – będę sam z niego stale korzystał :)

Czas przygotowania

10 minut

Składniki pasty z bobu

  • dwie szklanki ugotowanego na miękko i obranego bobu
  • łyżeczka chrzanu (lub dwie jeżeli chrzan ma łagodny smak)
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pasty

  1. Do wysokiego pojemnika wrzuć bób (tutaj przeczytaj jak gotować bób), a następnie wszystkie pozostałe składniki.

  2. Miksuj całość przy pomocy ręcznego blendera aż do uzyskania gładkiej pasty.

  3. Konsystencja pasty z bobu powinna przypominać kanapkowy hummus lub jeden z popularnych twarożków do smarowania chleba.

  4. Ja bardzo lubię taką pastę na kromce chleba posmarowanej masłem lub olejem kokosowym, z dodatkiem posiekanego szczypiorku i grubo zmielonego pieprzu. Świetnie będzie również pasował plasterek szynki i pomidor.

Pasta kanapkowa z bobu

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php