zajadam.pl

Śródziemnomorska pasta z wędzonej ryby

Pasta rybna na kanapki

Byłem, jestem i będę po wsze czasy kanapkowym potworem. Uwielbiam chleb z masłem i dobrymi dodatkami. Ostatnio eksperymentowałem z wędzonymi rybami i wyszło PYSZNIE!

Domowa kanapkowa pasta śródziemnomorska niewiele ma wspólnego z gotowcami dostępnymi w sklepach. Dlatego jest to moim zdaniem świetny sposób na przekonanie rybnych niejadków ;) W dodatku przygotowanie jej trwa dosłownie kilka minut. Jeszcze fajniejsze jest to, że nie trzeba ściśle trzymać się przepisu – można po prostu opróżnić lodówkę z resztek ;) Jest to świetna propozycja na lekką i szybką, ale pełną smaku kolację.

Składniki użyte do przygotowania pasty

  • ok. 200-300 gram wędzonej ryby, najlepiej o jasnym i miękkim mięsie bez ości
  • pół pomidora
  • kilka oliwek (zielonych lub czarnych)
  • pół cebuli szalotki
  • łyżka ketchupu
  • trzy łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku

Pasta rybna na kanapki

Przygotowanie pasty

  1. Z kawałka ryby usunąłem ości i skórę
  2. Rybie mięso podzieliłem na kilka mniejszych kawałków i wrzuciłem do blendera (duży pojemnik)
  3. Następnie do blendera wrzuciłem przekrojonego na mniejsze kawałki pomidora i wszystkie pozostałe składniki
  4. Miksowałem całość na średnich obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji pasty
  5. Pastę nałożyłem na kromki domowego chleba z masłem
  6. Prosto i przepysznie.

SMACZNEGO! :-)

Skomentuj Pod wpisem mamy już 10 komentarzy!

Ilość komentarzy: 10 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. chociaż uwielbiam ryby wędzone przyznam się, że pierwsze słyszę o łupaczu – do tej pory nie widziałam w sklepach rybnych dlatego taka pastę robię najczęściej z makreli…ale faktem jest, że takie pasty są o niebo lepsze niż wszystkie wędliny razem wzięte…kiedyś podobnie jak ty używałam blendera jednak proponuję bardziej pracochłonne posiekanie, wtedy każdy ze składników jest osobno wyczuwalny …ostatnio robiłam taką z ogórkiem zielonym parę dni z rzędu i znowu narobiłeś mi ochoty:)

  2. ja wybieram makrelę wędzoną, baardzo lubimy taką pastę. nie potrafię stwierdzić dlaczego, ale kojarzy mi się z dzieciństwem :-) mniamm

  3. tak zwana sałatka na ” winie „(co się pod rekę nawinię, ale takie spontany są nasmaczniejsze ja często robię sałatkę rybną z fileta śledziowego w oliwie do tego dodaję ogórca kiszonego cebulkę musztardę kapkę majonezu,po tej paście zastanawiam się czy talerz do zmywarki wkładać

Czego szukasz?

css.php