zajadam.pl

Pesto z bobu i ziaren słonecznika

Pesto z bobu

W sierpniu można jeszcze natknąć się w sklepach na świeży bób. Nie jest on już tak delikatny jak bób młody, ale nadal świetnie nadaje się do wykorzystania w letniej kuchni.

Tym razem z bobu postanowiłem przygotować pesto bazujące również na żółtym serze, ziarnach słonecznika i oliwie z oliwek. Wyszło przepysznie, tak bardzo, że zjedliśmy całe to pesto za jednym zamachem – a miało zostać na drugi dzień do kanapek do pracy ;)

Czas przygotowania

Najwięcej czasu zajmuje gotowanie i obieranie bobu. Poza tymi czynnościami zarezerwuj sobie maksymalnie 10 minut.

Składniki pesto z bobu

  • 1 szklanka ugotowanego i obranego ze skóry bobu (przeczytaj poradnik jak ugotować bób)
  • 50 g startego lub pokrojonego w kostkę twardego żółtego sera (najlepiej typu parmezan)
  • cztery łyżki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pesto z bobu

  1. Wszystkie składniki wrzuć do pojemnika blendera i miksuj na dużych obrotach aż do uzyskania jednorodnej masy.

  2. Pesto nie powinno być zbyt gęste i zbite, dlatego w razie potrzeby dolej więcej oliwy i ponownie zmiksuj całość przez chwilę, aby składniki dobrze się połączyły.

  3. Najlepiej smakuje na grzankach z dobrego pieczywa, dobrze sprawdzi się np. jako dodatek do świeżych pomidorów, a także jako dip na imprezach.

Pesto z bobu

Skomentuj

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php