zajadam.pl

Tosty francuskie z chleba razowego

Tosty francuskie to śniadaniowa klasyka. Wszyscy je lubią, myślę że wielu z nas kojarzy je jako przysmaki z dzieciństwa serwowane przez babcie i mamy podczas leniwych, weekendowych poranków.

Tosty francuskie

Ja chciałbym zaproponować tosty francuskie odbiegające nieco od klasycznej wersji, ale również przepyszne i zawsze szybko znikające – niezależnie od podanej ilości tostów :) Najlepiej polane miodem, albo posmarowane ulubioną konfiturą.

Tosty francuskie – to bardzo ładna i wykwintna nazwa. Najprościej jednak określić mogę je jako kromki dowolnego chleba maczane w jajku z mlekiem, doprawione na słodko (można też na słono) i usmażone na maśle na złoty kolor.

Składniki

  • jajka
  • mleko (jedna łyżka na jedno jajko)
  • kromki razowego pieczywa – raczej cienkie (możesz użyć dowolnego rodzaju pieczywa, w oryginale korzysta się z jasnego pieczywa)
  • sól, cynamon
  • masło lub inny tłuszcz do smażenia

Przygotowanie tostów

  1. Jajka rozbełtuję z mlekiem i dodaję przyprawy: szczyptę soli i szczyptę cynamonu, i jeszcze raz dokładnie roztrzepuję wszystko razem. Cynamon nie jest konieczny, ale w wersji na słodko nadaje on tostom super aromatu.

  2. Kromki chleba maczam z obu stron w jajku z mlekiem, lekko przy tym je przyciskając, aby wchłonęły jak najwięcej do środka.

  3. Tosty smażę na średnim ogniu, na patelni z masłem (najlepiej użyć klarowanego) do czasu aż pięknie się zrumienią, a następnie przewracam na drugą stronę i powtarzam to samo.

  4. Tosty zdjęte z patelni dostają chwilkę, aby lekko przestygły. Zaraz potem polewam je miodem, lub smaruję konfiturą i podaję jeszcze ciepłe.

Mniam mniam! :-)

Tosty francuskie

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php