zajadam.pl

Belgijskie naleśniki

Belgijskie naleśniki

Naleśniki to jedna z najprostszych potraw, przygotowywana przez większość metodą „na oko”. Okazuje się, że można znaleźć całkiem sporo przepisów na naleśniki. Pokusiłam się o wypróbowanie jednej z receptur. Mój wybór padł na naleśniki belgijskie.

Naleśniki są cienkie i delikatne, a dodatek koniaku i ziarenek prawdziwej wanilii jest świetnym sposobem na podkręcenie ich smaku. Gotowe naleśniki można posypać cukrem pudrem lub polać sosem czy podać je z nadzieniem, np. z powidłami, pokrojonymi owocami, dżemem. Ja naleśniki serwuję z twarogiem i podprażonymi płatkami migdałowymi.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 kieliszek koniaku
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli i cukru
  • 1 łyżka oleju

Naleśniki

Przygotowanie

  1. W misce umieść przesianą mąkę i połącz ją z ziarenkami wanilii (laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i wyjmij ziarenka przy pomocy noża).

  2. Do miski wlej mleko i wbij jajka. Dodaj szczyptę soli i cukru, a na koniec wlej koniak i roztopione, przestudzone masło.

  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj przy użyciu trzepaczki lub miksera – aż do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste spokojnie możesz rozcieńczyć je 1/4 szklanki mleka lub wody.

  4. Przygotowane ciasto odstaw na godzinę, żeby odpoczęło.

  5. Na rozgrzanej paleni usmaż naleśniki. Przed smażeniem patelnię cienko posmaruj olejem, np. za pomocą pędzla kuchennego.

Naleśniki

Skomentuj

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php