zajadam.pl

Makaron z bobem

Makaron z bobem

Bób świetnie nadaje się do połączenia z makaronem. Trzeba mu jedynie zapewnić dobre towarzystwo (np. szpinak) i nieco charakteru (np. ser, pieprz, szczypiorek). Pyszności.

Czas przygotowania

30 minut

Składniki

Podaję proporcje na dwie solidne porcje makaronu.

  • Szklanka ugotowanego na miękko i obranego bobu
  • 250 g ulubionego makaronu (proponuję płaskie spaghetti, tagliatelle, a nawet świderki)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • niewielka porcja mrożonego szpinaku
  • ser żółty
  • szczypiorek
  • świeża bazylia
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Makaron z bobem

Przygotowanie

  1. Bób ugotuj do miękkości i obierz ze skóry. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania. W czasie gotowania makaronu możesz zacząć przygotowywać sos.

  2. Na dużej patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę i czosnek, następnie dodaj szpinak (najlepiej i najszybciej będzie z mrożonym siekanym szpinakiem), i duś całość na małym ogniu przez kilka minut. W tym czasie dopraw szpinak solidną szczyptą gałki muszkatołowej i sokiem z cytryny, a także posól i popieprz do smaku.

    Makaron z bobem

  3. Na szpinak z cebulką wrzuć makaron i bób, a następnie podsmaż wszystko przez kilka minut. Pod koniec dodaj śmietanę i dodatkową porcję świeżo zmielonego pieprzu, i duś całość aż do uzyskania ze śmietany gęstego sosu oblepiającego makaron i bób.

    Makaron z bobem

  4. Makaron podawaj w głębokim talerzu, posypany posiekanymi liśćmi bazylii, szczypiorkiem i grubo startym żółtym serem.

Makaron z bobem

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php