Schab w sosie grzybowym

Schab można przygotować na wiele sposobów. Tym razem proponuję przepis na kruchy schab w aromatycznym sosie grzybowym. Zestawiony z ugotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną będzie wyśmienitym daniem obiadowym.

Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu. Podstawowym składnikiem są oczywiście grzyby. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki. Sięgam po podgrzybki, do tego cebula, czosnek i śmietana. Sos sprawdzi się także jako dodatek do innych dań mięsnych.

Składniki

  • 600 g schabu bez kości
  • 500 g świeżych grzybów
  • 300 ml bulionu jarzynowego lub wody
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój na 1 cm plastry i lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.

  2. Cebulę posiekaj. Na maśle podsmaż połowę pokrojonej cebuli i przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku.

  3. Dodaj schab. Podsmaż  po ok. 1 minucie z każdej strony każdy kawałek schabu. Zalej wodą lub bulionem, dodaj przyprawy i duś przez około 1 godzinę.

  4. Grzyby oczyść i pokrój na plasterki. Na drugiej patelni na maśle zeszklij resztę pokrojonej cebuli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

  5. Dodaj grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Na patelnię dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.

  6. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego. Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą, pieprzem do smaku.

  7. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.

  8. Do garnka ze schabem dodaj sos grzybowy i gotuj razem na małym ogniu przez ok. 10 minut, aby smaki się połączyły.

  9. Podawaj posypane natką pietruszki.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php