Na czasie:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Pierogi nie mogą się znudzić. Do wyboru masz mnóstwo wersji z farszem słodkim lub wytrawnym. Często nadzienie zmienia się w zależności od dostępności składników, pory roku ale przede wszystkim od apetytu. Jesienią nie może zabraknąć pierogów z grzybami.

Jak zrobić idealne pierogi z grzybami?  Po pierwsze ciasto musi być elastyczne i dość cienkie. Na bazie mąki i wody z dodatkiem jajka, w odpowiednio dobranych proporcjach. Takie ciasto nie powinno być ani za cienkie, ani za grube, po prostu idealne. Po drugie farsz musi być wyrazisty w smaku o mocnym, grzybowym aromacie. Mogą być z wody, ale dla mnie najlepsze są podsmażane na patelni.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze części. Przepłucz grzyby pod zimną, bieżącą wodą. Tak przygotowane grzyby zalej wodą w garnku i gotuj przez około 10-15 min.

  2. Ugotowane grzyby odcedź i pozostaw do przestudzenia. Następnie pokrój je w małą kostkę.

  3. Cebulę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw solą i pieprzem. Całość podsmaż, tak by odparował nadmiar płynu, a masa miała zwartą konsystencję. Pozostaw do przestudzenia.

  4. W międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj jajko, masło, sól i stopniowo dodawaj odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto, tak by było gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.

  5. Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą na cienki placek około 2-3 mm, obsypując stolnicę mąką.

  6. Za pomocą szklanki wykrój z przygotowanego ciasta kółka. Umieść farsz – po 1 łyżeczce na środku każdego z nich. Dokładnie zlep boki, formując pierogi.

  7. W dużym garnku zagotuj wodę (osolona z dodatkiem łyżki oleju).

  8. Pierogi wrzuć do wrzącej wody. Gotuj jeszcze przez około 3-5 minut po wypłynięciu pierogów. Wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.

przygotowania: 40 minut
czas wykonania: 30 minut
czas potrzebny: 70 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Pierogi z grzybami

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 4 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php