Jak zamrozić ciasto do pizzy? I jak je rozmrozić?

Na facebooku jedna z czytelniczek zapytała mnie jak mrożę ciasto do pizzy (sposób i na jakim etapie) i jak je rozmrażam? Tak się składa, że zrobiłem w tym temacie kilka eksperymentów. Jedne się udały, inne nie bardzo, a dzięki otrzymanemu pytaniu pomyślałem, że już czas napisać o tym na blogu.

Na szczęście nie będzie dużo czytania. Generalnie to mogę polecić dwa sposoby z tych kilku przetestowanych, które działają najlepiej:

  1. Ciasto na pizzę zaraz po wyrobieniu formuję w kulkę już taką na jedną pizzę i wkładam do zamrażalnika w zamkniętym pojemniku. Kiedy chcę użyć takiego zamrożonego ciasta to po prostu wyjmuję je kiedy trzeba na blat kuchenny (nadal w pojemniku) i po 8-12 godzinach w temperaturze pokojowej ciasto jest rozmrożone i wyrośnięte. Można je rozwałkować, albo uformować dłońmi i przystąpić do układania dodatków.
  2. Druga opcja, obecnie moja ulubiona jest następująca: Robię pizzę od A do Z, czyli wyrabiam ciasto, potem ono wyrasta, formuję placek, nakładam sos i dodatki, piekę …i jeszcze mocno ciepłą, zaraz po upieczeniu wkładam do zamrażalnika ułożoną na folii. Pizzę taką zamrażam w całości albo pokrojoną na porcje (wtedy możesz rozmrażać po kawałku w miarę potrzeb). Jak już się zamrozi to szczelnie pakuję w papier lub folię i tak sobie siedzi w zamrażalniku. Jak chcę użyć takiej pizzy to prosto z zamrażarki wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 225 st C na ok. 10-15 minut i pizza jest idealna, jakby nigdy nie mrożona.

Ten drugi sposób podpatrzyłem w filmie dokumentalnym o pizzy. Uznany na całym świecie szef kuchni Wolfgang Puck opowiadał o tym, jak jeden jego klient zamawiał raz na jakiś czas ok. 10 sztuk pizzy na raz. Po pewnym czasie okazało się, że ten klient świeże pizze zamraża i odgrzewa co kilka dni po kawałku. ;D

Spróbowali tego samego w restauracji i okazało się, że pizza zamrożona w taki sposób niewiele albo prawie nic nie traci na smaku i konsystencji. Oczywiście dużo zależy od tego jakie dodatki zostały użyte i w jaki sposób ustawicie piekarnik do pieczenia takiej mrożonki.

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Napisz pierwszy komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

    Akceptuję
    ×

    Tytuł popupa

    tytuł contentu wersja A

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    tytuł contentu wersja B

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

    css.php