zajadam.pl

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Wołowina nie jest mięsem, które często gości na naszych stołach. Wbrew pozorom przyrządzenie dobrego dania z wołowiny nie jest trudne. Doskonałym przykładem jest dzisiejszy przepis na bitki wołowe. Wystarczy kawałek dobrego mięsa i za godzinę zaserwujesz pyszny obiad dla całej rodziny.

Bitki wołowe przygotowywane są z udźca, łopatki lub ligawy. Wybieram górną część udźca, która jest soczysta i krucha. Najlepiej sprawdza się do smażenia i duszenia. Bitki duszone są w sosie własnym. Przepis można wzbogacić o ulubione przyprawy czy grzyby.

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego, np. udźca
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i słodką papryką.

  2. Obtocz w mące. W dużym rondlu rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Następnie partiami obsmaż mięso z dwóch stron, do lekkiego zrumienia się mięsa.

  3. Mięso zalej bulionem i dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Zagotuj.

  4. Przykryj i duś pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnij wodę.

  5. Jeszcze na małym ogniu podgrzewaj ok. 20-30 minut by sos zgęstniał i smaki się połączyły.

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php