zajadam.pl

Bliny

Bliny

Przyznam szczerze, nie dość, że nigdy wcześniej nie robiłam blinów, to nawet nie miałam okazji, by spróbować tych drożdżowych naleśników. Jakiś czas temu znalazłam kilka przepisów, które pozwoliły na przygotowanie całkiem udanych blinów.

Istnieje wiele wersji ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kefiru lub kaszy. Jednak najczęściej bliny robi się z dodatkiem mąki gryczanej oraz mąki pszennej – taki właśnie przepis wybrałam. Bliny możesz podawać z łososiem, śmietaną oraz koperkiem. Serwuje się je także ze śledziem, sałatkami rybnymi, sosami, oraz na słodko z konfiturami. Warunkiem koniecznym jest, aby bliny w momencie podania były ciepłe i wilgotne, ze względu na to, że szybko wysychają i stają się kruche.

Bliny

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g mąki gryczanej
  • 25 g drożdży
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  1. Drożdże wymieszaj z 1/4 szklanki ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz 3 łyżkami mąki pszennej. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki: przesianą mąkę gryczaną i resztę mąki pszennej, pozostałe mleko, żółtko, cukier, roztopione masło oraz sól, tak by powstało gładkie ciasto.

  3. Dodaj podrośnięte drożdże, wymieszaj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.

  4. Ciasto nakładaj za pomocą łyżki stołowej na gorący olej. Bliny smaż po obu stronach na złoty kolor.

Bliny

Skomentuj
warsztaty kulinarne online

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Czego szukasz?

css.php