zajadam.pl

Gołąbki z kaszą i grzybami

Gołąbki z kaszą i grzybami

Gołąbki to klasyka naszej polskiej kuchni. Uwielbiam zarówno te z ryżowo-mięsnym farszem i sosem pomidorowym, jak i gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami leśnymi.

O tej porze może liczyć na obfite zbiory leśnych skarbów, tym bardziej, że aktualnie trwa prawdziwy wysyp grzybów. Wykorzystaj ten czas i przygotuj gołąbki z kaszą i grzybami. To sposób na pyszny, domowy obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 1,5 l bulionu/rosołu/wody
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. W tym czasie kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co pozwoli łatwo zawijać gołąbki.

  2. Suszone grzyby namocz przez godzinę w gorącej wodzie. Grzyby odsącz i drobno posiekaj.

  3. Kaszę ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu.

  4. Na oleju podsmaż na złoto drobno poszatkowaną cebulę. Dodaj grzyby i podsmaż przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. W misce umieść kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.

  6. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielaj liście i odkrój twarde części.

  7. Na każdy liść farsz i formuj gołąbki (tak jak krokiety).

  8. Kilka liści (tych najmniejszych i porwanych zostaw do wyłożenie dna garnka).

  9. Gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę.

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php