Kaczka pieczona z limonkami

Kaczka nadziana limonkami, czosnkiem i dużą ilością przypraw. A w dodatku pływająca w piwie i warzywach. Z tego musiało wyjść coś bardzo dobrego! :)

Do tej pory nigdy nie eksperymentowałem z kaczką, a nawet nie jadłem jej pod różnymi postaciami. Standardowo z pieczona jabłkami i ewentualnie pomarańczami. Kaczka po pekińsku w dobrej restauracji. Pierś kaczki z patelni. I to by było na tyle. Tym razem postanowiłem jednak zaszaleć i upiec kaczkę pełną niecodziennych dla tego typu mięsa aromatów. Dlatego w przepisie znalazła się kolendra, imbir, limonki i inne charakterne dodatki.

Zanim przejdę do przepisu, chcę jeszcze nadmienić, że na zakupy i do przyrządzenia tej REWELACYJNEJ kaczki zaprosiła mnie sieć sklepów Intermarche. Z jakiej okazji? Z okazji konkursu:

Konkurs z Intermarche – zgarnij 300 zł

Na rozdanie czeka aż 200 bonów o wartości 300 zł. Całkiem przyjemna kwota na solidne zakupy dla całej rodziny :)

Jeżeli zdarza Ci się robić zakupy w sklepie Intermarche, lub po prostu mieszkasz w pobliżu, to zapraszam do udziału w konkursie. Po szczegóły zajrzyj na stronę www.pelnywozek.pl

Warunkiem udziału w zabawie są zakupy za min. 20 zł (potrzebujesz paragonu) i odpowiedź na pytanie: Za co lubisz zakupy w Intermarche?

Powodzenia!

P.S. Mam nadzieję, że czytelnicy mojego bloga zgarną najwięcej bonów! :)

…tymczasem wracamy do kaczki.

Kaczka pieczona

Czas przygotowania:

3 godziny

Składniki

  • 1 kaczka 2 – 2,5 kg
  • 4 limonki
  • 2 pomarańcze
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 8 ząbków czosnku
  • 200 ml piwa
  • 3 łyżki powideł śliwkowych i 100 ml piwa na glazurę
  • przyprawy: cynamon, tymianek, kolendra, kurkuma,
  • świeży tymianek do przybrania gotowej kaczki

Przygotowanie kaczki

  1. Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, cynamonem i kurkumą. Do środka dodaj też suszony tymianek i ziarna kolendry.

  2. Do środka kaczki włóż porozgniatane i ponnacinane limonki, a także rozgniecione ząbki czosnku.

  3. Kaczkę szczelnie zamknij i ponacinaj skórę na piersiach – dzięki temu tłuszcz będzie sie lepiej wytapiał.

  4. Kaczkę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 30 minut.

  5. W międzyczasie wszystkie warzywa i pomarańcze pokrój w półksiężyce lub pniaczki, dopraw solą i pieprzem, a także dodaj odrobinę pozostałych przypraw.

  6. Podpieczoną kaczkę obłóż dookoła przygotowanymi warzywami, podlej piwem, przykryj naczynie i włóż do piekarnika nastawionego na 160 st. C na mniej więcej 2 godziny.

  7. Po tym czasie wymieszaj dokładnie powidła z piwem, i powstałą glazurą posmaruj dokładnie kaczkę.

  8. Kaczkę z glazurą wstaw bez przykrycia do piekarnika nastawionego na 220 st. C i piecz od 15 do 30 minut, aż skórka pięknie się zrumieni i stanie się chrupiąca.

  9. Kaczkę podawaj w towarzystwie warzyw i ugotowanego na sypko białego ryżu.

Kaczka pieczona

Skomentuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php