zajadam.pl

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są pyszną alternatywą dla ziemniaków. Ich przygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne, dlatego dość często goszczą u mnie na stole. U niektórych osób te pyszne, sprężyste kluseczki to pozycja obowiązkowa na niedzielnym obiedzie.

Kluski śląskie najczęściej podaje się do mięsnych rolad, które polewa się gęstymi sosami oraz do przyrządzanej na różne sposoby kapusty. Idealnie nadają się do wszystkich dań z sosami. Mają charakterystyczną dziurkę specjalnie stworzoną do tego, aby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu. Serwowane są także solo okraszone jedynie przysmażaną cebulą lub boczkiem. Wykonanie klusek jest bardzo proste, musisz jedynie pamiętać, że do ich wykonania nie nadają się młode ziemniaki oraz lepiej przecisnąć przez praskę jeszcze ciepłe ziemniaki.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Wykonanie

  1. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków.

  2. Ugotowane, przecedzone i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę.

  3. Ziemniaczaną masę przełóż do miski. Następnie podziel całość na cztery równe części. Ćwiartkę masy wyjmij i w puste miejsce wsyp taką ilość mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia masy ziemniaczanej była równa z powierzchnią mąki.

  4. Do miski włóż wyjętą wcześniej część ziemniaków i wbij jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj jeszcze mąki).

  5. Z ciasta uformuj kulki, mogą być lekko spłaszczone, w środku każdej z nich zrób niewielkie wgłębienie – charakterystyczną dziurkę.

  6. Kluski wkładaj partiami do osolonej wrzącej wody i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Najlepiej jednak wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana.

  7. Ugotowane kluski wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

Skomentuj Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!
warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. tak dla wiadomości to nie sa kluski śląskie prawdziwe kluski śląskie sa z ziemniakami surowymi.czyli na 1 kg iemniaków gotowanych powinno być 5 iemniaków surowych startych.

  2. Niestety podany przepis to wersja klusek ale nie śląskich. Cecha charakterystyczną śląskich jest to, że nie używa się do ich przygotowania białka, które w trakcie gotowania ścina się i twardnieje. Kluski śląskie mają się rozpływać w ustach. Tajemnica ich przygotowani tkwi w wyrobieniu odpowiednim ciasta. Swoją drogą ziemniaki muszą być suche nie wystarczy ich odsączenie. Im mniej wody tym łatwiejsze wyrabianie. I kiedy formuje się kulki ważne jest by były tej samej wielkości , to pozwoli ugotować wszystkie w jednym czasie. A później to Niego w gębie. Smacznego i pozdrawiam.

Czego szukasz?

css.php