Na czasie:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni polskiej. Są pyszną alternatywą dla ziemniaków. Ich przygotowanie nie jest ani trudne ani czasochłonne, dlatego dość często goszczą u mnie na stole. U niektórych osób te pyszne, sprężyste kluseczki to pozycja obowiązkowa na niedzielnym obiedzie.

Kluski śląskie najczęściej podaje się do mięsnych rolad, które polewa się gęstymi sosami oraz do przyrządzanej na różne sposoby kapusty. Idealnie nadają się do wszystkich dań z sosami. Mają charakterystyczną dziurkę specjalnie stworzoną do tego, aby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu. Serwowane są także solo okraszone jedynie przysmażaną cebulą lub boczkiem. Wykonanie klusek jest bardzo proste, musisz jedynie pamiętać, że do ich wykonania nie nadają się młode ziemniaki oraz lepiej przecisnąć przez praskę jeszcze ciepłe ziemniaki.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól do smaku

Wykonanie

  1. Ziemniaki obierz i gotuj w osolonej wodzie. Uważaj, by nie rozgotować ziemniaków.

  2. Ugotowane, przecedzone i jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę.

  3. Ziemniaczaną masę przełóż do miski. Następnie podziel całość na cztery równe części. Ćwiartkę masy wyjmij i w puste miejsce wsyp taką ilość mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia masy ziemniaczanej była równa z powierzchnią mąki.

  4. Do miski włóż wyjętą wcześniej część ziemniaków i wbij jajko. Całość zagnieć na gładkie ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące dodaj jeszcze mąki).

  5. Z ciasta uformuj kulki, mogą być lekko spłaszczone, w środku każdej z nich zrób niewielkie wgłębienie – charakterystyczną dziurkę.

  6. Kluski wkładaj partiami do osolonej wrzącej wody i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Najlepiej jednak wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest już ugotowana.

  7. Ugotowane kluski wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

przygotowania: 15 minut
czas wykonania: 15 minut
czas potrzebny: 30 minut
ilość porcji: 6
kuchnia polska
Obiad

Skomentuj

Pod wpisem mamy już 7 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 7 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • magda says:

    ziemniaki ugotowane odcedzone wystudzone i przezisniete praska i żadne jajka.

  • magda says:

    tak dla wiadomości to nie sa kluski śląskie prawdziwe kluski śląskie sa z ziemniakami surowymi.czyli na 1 kg iemniaków gotowanych powinno być 5 iemniaków surowych startych.

    • Jadzia says:

      Wow …moja śląska rodzina robi takie kluski tzn. Śląskie , wyłącznie z gotowanych i ciepłych ziemniaków….

  • Serio says:

    Absolutnie żadnego jajka do klusków śląskich!

  • Misiaczka says:

    Najlepsze danie, jakie można sobie wymarzyć :D

  • Qurna says:

    Niestety podany przepis to wersja klusek ale nie śląskich. Cecha charakterystyczną śląskich jest to, że nie używa się do ich przygotowania białka, które w trakcie gotowania ścina się i twardnieje. Kluski śląskie mają się rozpływać w ustach. Tajemnica ich przygotowani tkwi w wyrobieniu odpowiednim ciasta. Swoją drogą ziemniaki muszą być suche nie wystarczy ich odsączenie. Im mniej wody tym łatwiejsze wyrabianie. I kiedy formuje się kulki ważne jest by były tej samej wielkości , to pozwoli ugotować wszystkie w jednym czasie. A później to Niego w gębie. Smacznego i pozdrawiam.

  • Alina says:

    Mniam! Bardzo lubię kluski śląskie i wszystkie Twoje przepisy :)

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php