zajadam.pl

Omlet francuski

Omlet francuski

Omlet francuski występuje w wielu wariantach, zestawiany jest z przeróżnymi smakami. A dziś proponuję przepis na klasyczny omlet francuski, który możesz wzbogacić swoimi ulubionymi dodatkami.

Omlet jest szybki i prosty do wykonania, dlatego to idealna opcja na śniadanie. Tradycyjny omlet ogranicza się do użycia jajek, soli i pieprzu, ale świetnie smakuje także z pomidorami, fetą, żółtym serem czy oliwkami. Możliwości jest mnóstwo. Ważne, aby nie przesadzić z ilością dodatków, bo to jednak jajka powinny grać tutaj główną rolę.

Składniki

  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • szczypiorek (możesz użyć także natkę pietruszki lub tymianek)

Sposób przygotowania

  1. Jajka roztrzep za pomocą widelca, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek.

  2. Na patelni o średnicy około 20 cm rozgrzej masło i poruszając nią, rozprowadź je po całej powierzchni.

  3. Na rozgrzana patelnię wlej jajka i poczekaj chwilę, aż zaczną się ścinać. Energicznie poruszaj patelnią, tak aby oddzielił się od niej spód omletu.

  4. Omlet powinien sam odkleić się od patelni, jeśli nie złoży się sam, możesz pomóc sobie łopatką. Omlet powinien być rumiany z zewnątrz o puszystej konsystencji w środku.

Omlet francuski


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

  1. Sorry, ale ten przepis „na oko” mi się nie podoba. Omlet jest za cienki i nie jest puszysty. Wygląda jak kiepski naleśnik.
    Ale może smakiem nadrabia…

Czego szukasz?

css.php