Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Omlet hiszpański

Omlet hiszpański

Do przygotowania omletu hiszpańskiego oprócz jajek konieczne są dwa podstawowe składniki – ziemniaki i cebula. Resztę dodatków możesz skomponować według swoich upodobań smakowych.

Omlet hiszpański różni się od pozostałych tym, że składniki dodaje się do surowej masy jajecznej i całość smaży. Tak przygotowany omlet podawany jest w formie placka.

Składniki

  • 3-4 jajka
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Jajka roztrzep za pomocą widelca, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki bazylii.

  2. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i podgotuj.

  3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.

  4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek oraz ziemniaki. Całość delikatnie podsmaż. Zdejmij z patelni i pozostaw do przestudzenia.

  5. Następnie przestudzone ziemniaki, cebulę i czosnek wymieszaj dokładnie z jajkami. Dodaj pokrojony w plasterki pomidor.

  6. Na patelni rozgrzej ponownie oliwę i wyłóż masę jajeczną .

  7. Smaż, na niedużym ogniu, dopóki masa jajeczna nie zetnie się lekko w środku a boki i spód nie przyrumienią.

  8. Kiedy całość prawie się zetnie, podważ brzegi i porusz omletem. Przykryj patelnię talerzem i przy jego pomocy przewróć omlet na drugą stronę. Dosmaż jeszcze przez chwilę.

Omlet hiszpański

Subskrybuj ➜ Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój kanał na YouTube
tagi: , , , , ,

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php