zajadam.pl

Omlet hiszpański

Omlet hiszpański

Do przygotowania omletu hiszpańskiego oprócz jajek konieczne są dwa podstawowe składniki – ziemniaki i cebula. Resztę dodatków możesz skomponować według swoich upodobań smakowych.

Omlet hiszpański różni się od pozostałych tym, że składniki dodaje się do surowej masy jajecznej i całość smaży. Tak przygotowany omlet podawany jest w formie placka.

Składniki

  • 3-4 jajka
  • 2 mniejsze ziemniaki
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku

Wykonanie

  1. Jajka roztrzep za pomocą widelca, dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekane listki bazylii.

  2. Ziemniaki obierz, pokrój w plasterki i podgotuj.

  3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.

  4. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, posiekany czosnek oraz ziemniaki. Całość delikatnie podsmaż. Zdejmij z patelni i pozostaw do przestudzenia.

  5. Następnie przestudzone ziemniaki, cebulę i czosnek wymieszaj dokładnie z jajkami. Dodaj pokrojony w plasterki pomidor.

  6. Na patelni rozgrzej ponownie oliwę i wyłóż masę jajeczną .

  7. Smaż, na niedużym ogniu, dopóki masa jajeczna nie zetnie się lekko w środku a boki i spód nie przyrumienią.

  8. Kiedy całość prawie się zetnie, podważ brzegi i porusz omletem. Przykryj patelnię talerzem i przy jego pomocy przewróć omlet na drugą stronę. Dosmaż jeszcze przez chwilę.

Omlet hiszpański


Subskrybuj


Nie przegap nowych filmów, zasubskrybuj mój
kanał na YouTube

Skomentuj

Napisz pierwszy komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php