Na czasie:

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku – znana i lubiana u nas potrawa. To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Dla mnie zestaw idealny.

Co ciekawe, danie w takiej wersji jaką serwujemy w Polsce, na Węgrzech jest mało rozpowszechnione. Węgrzy nie zestawiają gulaszu z plackami ze startych ziemniaków.

Jest to potrawa dość czasochłonna, ale zapewniam, że warta każdej minuty spędzonej w kuchni;) Danie możesz dowolnie modyfikować, uzupełniając o swoje ulubione składniki, dodatki, np. grzyby. Do wyboru masz także różne rodzaje mięsa – wołowinę, wieprzowinę… Co kto lubi. Za każdym razem możesz stworzyć inną wersję.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. mięsa z łopatki)
  • 1 l wody
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • majeranek, sól, pieprz do smaku, opcjonalnie – ostra papryka

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. Pokrojone mięso obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju przez około 15-20 min, aż mocno się przypiecze. Następnie zalej wodą i zagotuj.

  3. W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju około 5 min, a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez około 15 min.

  4. Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki (w przypadku gdy ma zbyt gęstą konsystencję dolej przegotowanej wody). Dodaj do gulaszu cały czas mieszając.

  5. Całość zagotuj. Na koniec dopraw pieprzem, solą (ewentualnie ostrą papryką) do smaku.

  6. Przygotuj placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i odsącz z nadmiaru wody.

  7. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj także jajko i mąkę. Dopraw do smaku  solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

  8. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

  9. Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym i złóż na pół. Serwuj z solidną łyżką śmietany i pietruszką.

przygotowania: 30 minut
czas wykonania: 60 minut
czas potrzebny: 90 minut
ilość porcji: 4
kuchnia polska
Obiad

Placek po węgiersku

Skomentuj

Pod przepisem mamy już 20 komentarzy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Zobacz komentarze
Ilość komentarzy: 20 - dołącz do dyskusji!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Szakal says:

    35 minut duszenia mięsa to nawet bez wykonania tego przepisu znacznie za krótko. (Chyba że w specjalistycznych garnkach. )Poza tym wygląda pysznie .

  • Magic says:

    Próbowałem kilka przepisów z internetu na placki po węgiersku i ten zdecydowanie najgorszy. Nie polecam

  • Krzysiek says:

    Przepisy internetowe mają to do siebie że zazwyczaj są to na żywca przekopiowane mikstury z innych portali, których autor nigdy samodzielnie nie robił. Takie internetowe śmieci zalewające szerokim strumieniem większość kulinarnych blogów. Zamiast zużywać prąd na szukanie lepiej sięgnąć do klasyki i ugotować coś z przepisów fachowych jak choćby książek Ćwierczakiewiczowej.

  • agniesia says:

    przeciez ten gulasz surowy trzeba go dlurzej dusic ze 2 godz.i jest wtedy dobry i na bardzo malym ogniu i ja dodaje mniej wody i jest pyszne.

  • DANA says:

    a kto tam robi placki z jakiegos przepisu ? w niedziele mialam zwykly gulasz i dosc zostalo wiec dzis 2 cebule zeszklilam na patelni dodalam papryke czerwona ogoreczki konserwowe i 1 laseczka kielbaski –wszystko pokrojone w paseczki sos sojowy ciemny obowiazkowo i papryka ostra obowiazkowo (dla mnie ) to wszystko podddyszam z cebula na patelni i dodaje do gulaszu doprawiam jeszcze jak za geste to dodaje troche wody aby wiecej sosu wyszlo ale i tak trzeba zaprawic maka pychotka a packi jak kazdy robie smaze po 2 duze podluzne i przekladam sosem niektorzy polewaja jeszcze na wierzchu smietana ale ja nie smacznego wlasnie teraz jem je

  • Mateusz says:

    Gorszego przepisu dawno nie widziałem…
    Za dużo cebuli do placków ziemniaczanych
    Zamiast sosu wychodzi zupa gulaszowa ponieważ 1 l wody to stanowczo za dużo

    Przepis do sporej modyfikacji
    Ogólnie to placki były smaczne za 2 gim razem jak wyszedł sos

  • pieczarek says:

    Witam wszystko zrobione z przepisu ale wyszła zupa gulaszowa za dużo wody

  • wera says:

    wyszła zupa z tego gulaszu, wszystko zrobiłam jak w przepisie

  • Monika says:

    Wlasnie sierobia ..dzieki za przepis

  • Ania says:
    4

    Zrobione, sprawdzone, znakomite!!!! Chrupiące placki można jeść nawet bez sosu. Polecam mąkę krupczatkę do zagęstnienia.

  • Rafał says:

    Wspaniały przepis, Dzięki za natchnienie, było smacznie jak na pierwszy raz :)

  • MarianoItaliano says:

    Dzisiaj robilem placek z tego przepisu i wyszedl spoko , polecam ;)

  • Monika Ś says:

    Pierwszy raz jadlam placek w Dzwiżynie jak miałam 15 lat czyli 27 lat temu. Od Pani z baru dostaliśmy oryginalny przepis. Według niego placki smazy się z proporcji 1kg startych ziemniaków i 2 szklaneki kaszy jęczmiennej ugotowanej. Reszta jak na ziemniaczane. Plaka smażymy duuużżego! A sos w oryginale jest z wołowiny ,papryki w kostkę ,cebuli i marchewki. Ja zachowuję ten oryginalny smak. U mnie w domu jest święto jak podaję placka .Wszyscy go uwielbiają.

  • Mariusz says:
    5

    Na ile porcji wystarczy składników z przepisu?

  • anulka says:

    Jako dodatek idealnie pasuje kapusta pekinska z sosem czosnkowym:)

  • Gosponia says:
    5

    Świetny przepis! Ja dodałam jeszcze pora, pieczarki i marchewkę :) Wyszło pysznie:)

  • Dariozka91 says:
    5

    jedno z lepszych połączeń :) chociaż gulasz uwiellbiam też z kaszą gryczaną!

Wykorzystuję pliki cookies w celu prawidłowego działania strony, korzystania z narzędzi marketingowych i analitycznych, zapewniania funkcji społecznościowych oraz systemu komentarzy. Czy akceptujesz wykorzystywanie plików cookies? Szczegóły w polityce prywatności.

Akceptuję
×

Tytuł popupa

tytuł contentu wersja A

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

tytuł contentu wersja B

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean rhoncus neque ut laoreet congue. Sed pharetra dolor eu lorem ullamcorper rutrum. Vestibulum ipsum tellus, dignissim sit amet elit sed, accumsan cursus ligula. Vestibulum ullamcorper tempor risus non cursus. Curabitur in eros ex. Proin et convallis ex. Duis commodo varius erat in venenatis. Suspendisse consequat tortor lacus, at ornare libero luctus in. Maecenas et elit luctus, tempor sem sit amet, egestas dolor.

css.php