zajadam.pl

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku – znana i lubiana u nas potrawa. To nic innego jak połączenie chrupiących placków ziemniaczanych z gulaszem. Dla mnie zestaw idealny.

Co ciekawe, danie w takiej wersji jaką serwujemy w Polsce, na Węgrzech jest mało rozpowszechnione. Węgrzy nie zestawiają gulaszu z plackami ze startych ziemniaków.

Jest to potrawa dość czasochłonna, ale zapewniam, że warta każdej minuty spędzonej w kuchni;) Danie możesz dowolnie modyfikować, uzupełniając o swoje ulubione składniki, dodatki, np. grzyby. Do wyboru masz także różne rodzaje mięsa – wołowinę, wieprzowinę… Co kto lubi. Za każdym razem możesz stworzyć inną wersję.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. mięsa z łopatki)
  • 1 l wody
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • majeranek, sól, pieprz do smaku, opcjonalnie – ostra papryka

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w kostkę około 2 cm. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, słodką papryką i majerankiem. Mięso zalej oliwą z oliwek. Całość wymieszaj i wstaw do lodówki na 15-20 minut.

  2. Pokrojone mięso obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju przez około 15-20 min, aż mocno się przypiecze. Następnie zalej wodą i zagotuj.

  3. W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju około 5 min, a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez około 15 min.

  4. Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki (w przypadku gdy ma zbyt gęstą konsystencję dolej przegotowanej wody). Dodaj do gulaszu cały czas mieszając.

  5. Całość zagotuj. Na koniec dopraw pieprzem, solą (ewentualnie ostrą papryką) do smaku.

  6. Przygotuj placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i odsącz z nadmiaru wody.

  7. Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj także jajko i mąkę. Dopraw do smaku  solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

  8. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

  9. Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym i złóż na pół. Serwuj z solidną łyżką śmietany i pietruszką.

Placek po węgiersku

Skomentuj Pod przepisem mamy już 20 komentarzy!

oceny: 4, śr. ocena: 5

5

Podobne przepisy

warsztaty kulinarne online

Ilość komentarzy: 20 - dołącz do dyskusji!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. 35 minut duszenia mięsa to nawet bez wykonania tego przepisu znacznie za krótko. (Chyba że w specjalistycznych garnkach. )Poza tym wygląda pysznie .

  2. Przepisy internetowe mają to do siebie że zazwyczaj są to na żywca przekopiowane mikstury z innych portali, których autor nigdy samodzielnie nie robił. Takie internetowe śmieci zalewające szerokim strumieniem większość kulinarnych blogów. Zamiast zużywać prąd na szukanie lepiej sięgnąć do klasyki i ugotować coś z przepisów fachowych jak choćby książek Ćwierczakiewiczowej.

  3. przeciez ten gulasz surowy trzeba go dlurzej dusic ze 2 godz.i jest wtedy dobry i na bardzo malym ogniu i ja dodaje mniej wody i jest pyszne.

  4. a kto tam robi placki z jakiegos przepisu ? w niedziele mialam zwykly gulasz i dosc zostalo wiec dzis 2 cebule zeszklilam na patelni dodalam papryke czerwona ogoreczki konserwowe i 1 laseczka kielbaski –wszystko pokrojone w paseczki sos sojowy ciemny obowiazkowo i papryka ostra obowiazkowo (dla mnie ) to wszystko podddyszam z cebula na patelni i dodaje do gulaszu doprawiam jeszcze jak za geste to dodaje troche wody aby wiecej sosu wyszlo ale i tak trzeba zaprawic maka pychotka a packi jak kazdy robie smaze po 2 duze podluzne i przekladam sosem niektorzy polewaja jeszcze na wierzchu smietana ale ja nie smacznego wlasnie teraz jem je

  5. Gorszego przepisu dawno nie widziałem…
    Za dużo cebuli do placków ziemniaczanych
    Zamiast sosu wychodzi zupa gulaszowa ponieważ 1 l wody to stanowczo za dużo

    Przepis do sporej modyfikacji
    Ogólnie to placki były smaczne za 2 gim razem jak wyszedł sos

    1. Niestety tez mam zupę pomimo ze dałem 1/3 mniej wody niż w przepisie. Trzeba będzie maki dowalić aby to zagęścić bo inaczej placek będzie pływał !!!

  6. 4

    Zrobione, sprawdzone, znakomite!!!! Chrupiące placki można jeść nawet bez sosu. Polecam mąkę krupczatkę do zagęstnienia.

  7. Pierwszy raz jadlam placek w Dzwiżynie jak miałam 15 lat czyli 27 lat temu. Od Pani z baru dostaliśmy oryginalny przepis. Według niego placki smazy się z proporcji 1kg startych ziemniaków i 2 szklaneki kaszy jęczmiennej ugotowanej. Reszta jak na ziemniaczane. Plaka smażymy duuużżego! A sos w oryginale jest z wołowiny ,papryki w kostkę ,cebuli i marchewki. Ja zachowuję ten oryginalny smak. U mnie w domu jest święto jak podaję placka .Wszyscy go uwielbiają.

Czego szukasz?

css.php