zajadam.pl

Wiosenna sałatka z botwinką i sosem majonezowym

W tym przepisie chcę Wam pokazać wiosnę na talerzu! A najlepszym sposobem na to jest oczywiście kolorowa sałatka. Połączenie świeżej i soczystej zieleni z niezwykle chrupiącymi rzodkiewkami, w towarzystwie jajka w koszulce, z idealnie skomponowanym sosem majonezowym!

Spektakularną sałatkę przygotujesz nawet z najprostszych składników dostępnych w każdym osiedlowym sklepie. Tajemnicą jest tylko odpowiednie ich skomponowanie i podanie.

Poza dobrze znaną rukolą, bazę tej sałatki tworzy botwinka, czyli podstawa mojej ukochanej wiosennej zupy. Liście młodych buraczków wyśmienicie sprawują się również na surowo jako baza do zdrowych koktajli, czy właśnie składnik wiosennej sałatki. Aby sałatka była bardziej treściwa proponuję dodatek aksamitnego jajka w koszulce, zaś całość zwieńczy pyszny sos przygotowany z Majonezu Kętrzyńskiego.

Składniki sałatki i sosu

Podane proporcje wystarczyć powinny na dwie solidne porcje sałatki, lub na 4 mniejsze – w sam raz na przystawkę.

  • 2-4 jajka (po jednym jajku na każdą porcję)
  • 125 g rukoli lub innej zieleniny (rukola, liście szpinaku baby lub mieszanka sałat)
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewki

Sos majonezowy

  • Majonez Kętrzyński – 3-4 łyżki
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • pęczek koperku
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie

  1. Rukolę i liście botwinki dokładnie opłucz, osusz i rozłóż na talerzach. To ważne, żeby zielenina użyta jako baza sałatki nie była zbyt wilgotna – w takiej sytuacji cała sałatka będzie wodnista i niewyraźna w smaku.

  2. Wszystkie warzywa umyj i pokrój. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki, rzodkiewki na cienkie plasterki. Z ogórka, przy pomocy obieraczki, przygotuj warzywne wstążki.

    Tak przygotowane warzywa (już po pokrojeniu) warto na kilka minut wrzucić do miski z lodowatą wodą i garścią kostek lodu. Po takiej kąpieli wszystkie cienko pokrojone warzywa staną się jeszcze bardziej chrupiące – to tajny trick profesjonalnych kucharzy serwujących sałatki w najlepszych restauracjach! :)

  3. W następnym kroku na zielonej warstwie ułóż pomidorki koktajlowe, rzodkiewkę i ogórek. Pamiętaj o tym, że dobra sałatka to taka, w której dobrze dobrane są proporcje poszczególnych składników. Dlatego z dodatkami typu pomidorki czy rzodkiew nie warto przesadzać – one mają być tylko chrupiącym dodatkiem do zielonej bazy i pysznego sosu.

  4. Teraz czas na sos majonezowy – do jogurtu naturalnego dodaj trzy łyżki majonezu, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj.

    Pewien mistrz kuchni zdradził mi kiedyś sekret wszystkich sałatek: Najważniejszy w sałatce jest sos. To dzięki niemu warzywa zyskują charakter i dzięki niemu możesz wydobyć z nich to co najlepsze – wszystkie smaki i aromaty. Dlatego zawsze w trakcie przygotowania sosu spróbuj go kilkukrotnie i dopraw do smaku, a w razie potrzeby zmieniaj proporcje składników aż do uzyskania idealnej konsystencji i idealnego smaku.

    Sos sam w sobie powinien bardzo wyrazisty w smaku. Dlatego właśnie użyłem w tym przepisie Majonezu Kętrzyńskiego, którego smak idealnie podkreśli walory pozostałych składników. Po dodaniu do warzyw ten nieco intensywniejszy akcent zawarty w sosie zostanie idealnie zrównoważony przez świeżą zieleninę.

  5. Na samym końcu przygotuj jajka w koszulce. To bardzo proste, ale wymaga odrobiny wprawy – w razie problemów zastosuj jajko ugotowane na pół-miękko w tradycyjny sposób.

  6. Jajka wbij do osobnych miseczek lub szklanek. W garnku zagotuj ok. 1 l osolonej wody z 1 łyżką octu. Przy pomocy łyżki zamieszaj wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego następnie ostrożnie wlej jajko. Zmniejsz ogień, woda nie powinna wrzeć. Gotuj przez ok. 2 – 2,5 minuty i odcedź. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne.

  7. Jajko wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej i dokładnie odsącz z wody. Tak samo ugotuj kolejne jajka – po jednym na każdą porcję sałatki.

  8. To już prawie finał! Każdą porcję sałatki polej przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-jogurtowym. Pamiętaj jednak, żeby nie dodawać zbyt dużo sosu, ponieważ tak piękna kompozycja kolorowych warzyw nie powinna zostać w całości przykryta sosem. Niech ten sos będzie dodatkowym akcentem przy podaniu. Dodatkową porcję sosu warto zawsze podać w kokilce, tak żeby każdy mógł łatwo poprosić o jego dokładkę.

  9. Jako przysłowiowa wisienka na torcie posłuży nam tym razem jajko w koszulce – do każdej porcji sałatki dodaj po jednym jajku i ułóż je na samym środku talerza. Sałatka gotowa!

Tą pyszną i kolorową sałatkę przygotowałem we współpracy z marką Majonez Kętrzyński. Majonez ten jest produkowany w Polsce już od 1962 roku i ma wierne grono fanów nie wyobrażających sobie innego dodatku do sałatek, kanapek czy jajek. :-)

Skomentuj

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Czego szukasz?

css.php