Nauczę Cię jak upiec mistrzowską pizzę

Czy chcesz zaimponować rodzinie i znajomym? PizzaNerd to najelpszy kurs pieczenia pizzy.

Nie przegap → Sprawdź: pizzanerd.pl

Jak obrać pomidora ze skórki?

Bardzo często w przepisach pojawiają się pomidory obrane ze skórki. Taki pomidor smakuje wybornie nawet w najprostszej formie podania: z dodatkiem mozzarelli, bazylii, z oliwą. Pomidory możesz bardzo łatwo i szybko, własnoręcznie obrać ze skórki. Pokażę krok, po kroku jak to zrobić.

Oto krótka instrukcja – jak obrać pomidora:

Pomidor umyj, następnie oderwij z niego szypułkę.

10174867_10203057400710245_8748194527173742365_n

Nożem delikatnie natnij skórkę „na krzyż” po obu stronach pomidora. Postaraj się nie nacinać miąższu.

pomidor

Zagotuj wodę, a pomidor włóż do głębokiej miseczki, następnie zalej pomidor wrzątkiem, tak aby cały był przykryty wodą. Pomidor powinien być zanurzony w wodzie ok 5-10 sekund, chodzi o to, by jedynie oddzielić skórkę od miąższu.

pomidor

Gdy zauważysz, że skórka przy nacięciach się odchyla, możesz wyciągnąć pomidor. Najlepiej zrobić to łyżką cedzakową. Włóż pomidor pod mały strumień zimnej wody. Skórka powinna już odchodzić od miąższu.

Z łatwością zdejmiesz teraz skórkę za pomocą noża, będzie się ona ześlizgiwać z pomidora.

10330442_10203057398710195_8819393383643446755_n

pomidor

 

Na koniec wytnij nożem rdzeń, który pozostał po szypułce. I gotowe.

Tak obrane pomidory możesz wykorzystać do przyrządzenia wielu smacznych potraw.

tagi:

Ilość komentarzy: 2 - dołącz do dyskusji!

2 odpowiedzi na “Jak obrać pomidora ze skórki?”

  1. Mira pisze:

    a ja biore widelczyk od fondue, nabijam lekko pomidora i wkladam do wrzatku na 2-3 sekundy- polewanie pomidora wrzatkiem nie jest calkiem skuteczne- wyjety z lodowki jest zbyt zimny- poza tym, oszczedzam wode.

    • Zalewajka pisze:

      Polewanie pomidora zimną wodą to hartowanie, które ma na celu zatrzymanie procesu odchodzenia skórki od pomidora. Jeśli zostawisz pomidora wyciągniętego z wrzątku bez obierania skórki, to skórka ponownie się przyklei,a po zahartowaniu już nie. A poza tym szkoda parzyć sobie palce i dla mnie ten powód jest chyba najważniejszy i przemawia za hartowaniem.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

css.php